Pondělí 30. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: V Lipsku shořel nákladní letoun plný kuřat

Dnes, 9. 8. 2013 zhruba dvě hodiny po půlnoci došlo k požáru nákladního turbovrtulového letounu Antonov An-12 na německém letišti Leipzig-Halle. K události došlo na odstavné ploše cargo terminálu při startování motorů 2 a 3, motory 1 a 4 byly tou dobou již v chodu, posádka chystala stroj s nákladem tisiců kuřat na let do destinace Mineralnyje Vody v Rusku.

Jakmile si sedmičlenná posádka letounu společnosti Ukraine Air Alliance požáru všimla, stroj neprodleně opustila. K hořícímu letadlu se dostavila během okamžiku letištní jednotka hasičů z obou požárních stanic s kompletní výjezdovou technikou – 5× KHA Panther a 1× KHA Panther MA-8 s hasícím ramenem, dále KHA MAN, evakuační schody, velitelský vůz a sanitní automobily. Jako posila vyjeli i hasiči z městské jednotky s cisternami.

Celkem na místě zasahovalo 15 požárních vozidel a 60 hasičů. Plameny se jim podařilo pomocí pěny z lafetových proudnic a hasícího ramene HRET/Stinger dostat pod kontrolu po padesáti minutách. V okamžiku příjezdu letištních hasičů se Antonov nacházel již ve třetí fázi požáru – byl celý v plamenech.

Antonov An-12

Antonov An-12 je sovětský čtyřmotorový turbovrtulový transportní letoun. Je vojenskou verzí civilního Antonovu An-10.

  • Rozpětí křídel: 38 m
  • Délka: 33 m
  • Maximální rychlost: 777 km/h
  • První let: březen 1957
  • Výrobce: Antonov
  • Autor návrhu: Oleg Antonov

Hasiči se soustředili na rychlé uhašení plamenů a případnou ochranu okolí. Požár se stal na místě, kde nebyl přímo ohrožen provoz letiště. To bylo přesto z důvodu bezpečnosti kvůli této mimořádné události uzavřeno po dobu jedné hodiny.

Co bylo příčinou tohoto rychle se šířícího požáru na celý trup letounu je nyní předmětem vyštřování leteckých, hasičských a policejních úřadů. Dle dostupných informací nebyl při mimořádné události naštěstí nikdo zraněn.

Shořelý Antonov An-12BK imatrikulace UR-CAG byl vyroben v roce 1969 a za dobu své existence létal pro různé letecké společnosti. Pod hlavičkou Ukraine Air Alliance navštívil několikrát i ČR, letiště v Praze – Ruzyni a v Pardubicích.

Nebyl to bohužel za dnešní den jediný incident letadla se značkou Antonov. K nehodě došlo v somálském Mogadišu, když se během přistávacího manévru zřítilo etiopské vojenské letadlo typu Antonov An-24. Posádka nepřežila.


Redakce serveru POŽÁRY.cz měla v roce 2010 možnost navštívit trenažér letištních hasičů v Lipsku v rámci veletrhu Interschutz. Jak to tam vypadá a jak probíhá samotný výcvik, se můžete podívat v tomto článku.

Sdílet