Neděle 6. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pád osoby do studny v obci Praskolesy

Lezecká skupina jednotky HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun společně s jednotkou HZS Středočeského kraje ze stanice Hořovice asistovala 2. 3. 2007 večer Policii ČR při vyproštění osoby ze studny v obci Praskolesy.

2. 3. 2007 18:23 hodin

Událost byla ohlášena na tísňovou linku Policie ČR příbuzným, který se na základě pohřešování bratra byl podívat na pozemek zahrady se studnou a v odkryté studni spatřil tělo.

Po příjezdu jednotek na místo zásahu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o studnu
průměru 1 m, na jejímž dně je vidět tělo, které nejevilo známky života. V průběhu přípravy prostředků pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou (trojnožka s kladkou a lana) byla spuštěním detektoru na dno studny ověřena koncentrace kyslíku a výbušných plynů s vyhovujícím výsledkem pro zásah bez použití dýchacího přístroje. Tímto úkonem byla rovněž zjištěna hloubka studny 14 metrů.

Po vystrojení lanové přístupové cesty slanil do studny člen lezecké skupiny a kontaktem s obětí ověřil, že tělo vykazuje známky posmrtné ztuhlosti. Protože muž visel hlavou dolů
a jednou nohou byl zachycen v trubce délky 2 m a průměru 30 cm, která stoupala ze dna, bylo tělo vytaženo pomocí kladkostroje s upevněním popruhu za dolní končetinu.

Po vytažení těla ze studny přítomný lékař konstatoval smrt, místo bylo předáno Policii ČR
a jednotky se po sbalení materiálu vrátily na své základny.


mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kraje

-wap-
Sdílet