Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Petrově na Blanensku hořela hospodářská budova, u požáru zasahovalo postupně čtrnáct jednotek

Událost ohlásili lidé z okolí v 15,17 hodin. Vzhledem k situaci vyslalo Krajské operační a informační středisko HZS JMK na místo zásahu jednotky z druhého stupně požárního poplachu. Postupně se na požářišti vystřídalo čtrnáct profesionálních a dobrovolných jednotek.

Po příjezdu prvních jednotek museli hasiči především uchránit přiléhající budovu seníku, kam se plameny mohly rychle rozšířit. To se podařilo a požár tak zachvátil pouze budovu o rozměrech asi 60 na 15 metrů a další okolí již neohrožoval.

Hasiči likvidovali plameny šesti vodními proudy kolem budovy a jedním proudem z koše automobilového žebříku. Při zásahu se na noze lehce zranil jeden dobrovolný hasič. Na místě byl ošetřen.

Situaci se jednotkám podařilo dostat pod kontrolu v 17,07 hodin. Přesto, že se plameny v tu dobu již dál nešířily, čekaly hasiče ještě hodiny práce. Vzhledem k hustému kouři nařídil velitel zásahu použít přetlakové ventilátory, kterými se podařilo vyhánět kouř z haly ven. Na vyvážení slámy povolal velitel hasičský nakladač z Brna. Prohořívající slámu pak hasiči vyváželi z objektu na pole, kde se nechala kontrolovaně dohořet.

Majitel objektu zajistil dohled nad dohořívající slámou a jednotky se postupně začaly vracet na základnu. Likvidaci požáru nahlásil velitel zásahu ve 23,39 hodin.

Předběžná škoda vzniklá požárem je 1 milion korun. Letos se na Blanensku jedná o požár s největší předběžně stanovenou škodou. Příčinu nyní zjišťuje vyšetřovatel HZS JMK.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet