Neděle 6. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda sportovního letadla

Dvě hasičské jednotky z Novojičínska zasahovaly v neděli 11. 3. 2007 odpoledne u havárie a požáru dvoumístného sportovního letadla u obce Trnávka. Nehoda si vyžádala dva mrtvé cestující.

Svědek havárie oznámil událost na operační středisko hasičů v neděli zhruba o půl druhé odpoledne. Na místo ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně a hasiči z Letiště Leoše Janáčka v Mošnově.

Po příjezdu na místo – na pole mezi Trnávkou a Brušperkem – museli hasiči ihned začít likvidovat požár, což se jim podařilo za necelou půlhodinu. Obě osoby ale zůstaly uvnitř letadla. Na místo přijela i Zdravotnická záchranná služba, Policie ČR, vrtulník Letecké záchranné služby, čeká se na příjezd inspektora leteckého provozu z Prahy.

Dvoumístné letadlo Zlín 142 (délka 7,33 metru, rozpětí křídel 9,16 metru, nastavitelná vrtule, max. rychlost cca 200 km/h.) je majetkem Aeroklubu ČR. Dosud je známo, že vylétávalo z Letiště Leoše Janáčka Ostrava-Mošnov, v době nehody bylo asi hodinu ve vzduchu. Přesná příčina havárie, požáru i příčina úmrtí obou obětí včetně vzniklé škody bude předmětem šetření Policie ČR a inspekce leteckého provozu.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet