Neděle 6. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pád kamionu z mostu na koleje

Jako zázrakem vyvázli jen s lehkými zraněními dva Litevci, kteří spadli v pondělí 12. 3. 2007 kolem třetí hodiny ráno s kamionem naloženým zeminou ze silničního mostu na železniční koleje v obci Návsí u Jablunkova v okrese Frýdek-Místek. Vozidlo skončilo na střeše.


Litevský řidič skříňového kamionu, který vezl 22 tun zeminy, možná rašeliny, nezvládl esovitou silnici, kde je předepsaná maximální rychlost 30 km za hodinu. Těžké vozidlo spadlo zhruba z osmi až deseti metrů na jednu z kolejí mezi Třincem a Jablunkovem, železnice odtud vede až na Slovensko. Železniční doprava ale nebyla přerušena, mohla pokračovat po jedné koleji.

Na operační středisko hasičů nehodu ohlásila Zdravotnická záchranná služba. Na místo vyjela dvě vozidla ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Třinci a dobrovolní hasiči z Jablunkova. Když zjistili, že oba Litevci normálně komunikují a ještě chtějí asistovat při odstraňování následků nehody, zaměřili se na to, aby bylo vypnuto částečně poškozené trakční vedení a na zamezení jen mírného úniku nafty. Také o nehodě informovali starostku obce Návsí a drážní hasiče.

Na místo se tedy dostavila jednotka hasičů Českých drah, kteří si místo dopravní nehody převzali a budou řešit vyproštění kamionu svými prostředky. Jednotka HZS MSK odjela na stanici po páté hodině ráno.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet