Neděle 6. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vzácný papoušek dal přednost piškotu před hasiči

K odchycení vzácného a chráněného papouška vyjela v pondělí 12. 3. 2007 hodinu po poledni čtyřčlenná jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Karviné – na žádost Městské policie v Karviné.


Papoušek druhu Amazoňan si v klídku hověl na stromě v městské zástavbě v ulici Na Kopci. Majitel neznámý.

Hasiči se nejprve pokusili složit nastavitelný žebřík a vylézt za papouškem do koruny stromu. Do zelena zbarvenému ptákovi se takový přístup evidentně nelíbil a jako stanoviště pro vyhřívání na jarním slunci si postupně vybíral další stromy.

Řešení ale přišlo samo. Z okna přízemí pětipatrového panelového domu vykoukla paní a jeden z hasičů – sám pečlivý chovatel papoušků – se s ní domluvil, aby se pokusila nalákat Amazoňana na obyčejný kulatý dětský piškot. Piškoty prý mají tito ptáci nejraději.

Papoušek se ukázal jako pravý mlsoun – za chvíli už seděl na okně přízemního bytu a pak už jej držela v náručí jedna z městských strážnic. Krásný pták nakonec skončil na služebně Městské policie v Karviné, odkud se strážníci ještě pokoušeli vypátrat jeho majitele, který by měl být zapsán v příslušném registru chráněných papoušků. Zda jej strážníci i tam krmili dětskými piškoty, nám už není známo.

Karvinští profesionální hasiči se v několika posledních letech na odchytu žádného papouška nepodíleli. Vzpomínají si ale na případ zhruba před pěti lety, kdy papoušek jménem Kolumbus zakotvil na věži karvinského kostela. Ani tam nebyl zásah úspěšný, chycen byl až po dvou dnech. Z loňska mají na kontě záchranu hnízda poštolek na panelovém domě a moudré sovy z jednoho skladiště.

Na zeměkouli žije na 27 druhů amazoňanů, především na americkém kontinentě. Papoušci, žijící na některých karibských ostrovech, patří k nejohroženějším druhům na světě. Většina z nich je převážně zelená s různě zbarvenou hlavou. Jsou nadaní imitátoři.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet