Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

O výhercích v soutěži Dobrovolní hasiči roku i nejlepší fotografii v soutěži Já, hasič rozhodne veřejnost

Soutěž Moravského hospodářství pro dobrovolné hasiče se dostává do své poslední fáze. Nyní se může zapojit i veřejnost a svými hlasy vybrat mezi finalisty ty nejlepší zásahy a uspořádané akce. Sbory a jednotky s největším počtem hlasů budou následně oceněny na slavnostním vyhlášení v listopadu.

V průběhu uplynulých pěti měsíců jednotky a sbory mohly přihlásit svou činnost do soutěže Dobrovolní hasiči roku 2013. Přihlášky byly následně kontrolovány na krajských ředitelstvích hasičských záchranných sborů a devítičlenná odborná porota vybrala pět finalistů z řad jednotek a pět finalistů z řad sborů v každé soutěžní oblasti.

Právě z těchto finalistů vybere veřejnost výherce. Každý člověk může hlasovat desetkrát pomocí internetového formuláře a desetkrát zasláním SMS. Lze tak zaslat vždy jeden online a jeden SMS hlas v každé kategorii v každé soutěžní oblasti. Veškeré informace a hlasovací kódy najdete na www.dobrovolnihasiciroku.cz.

Od samotného vzniku je soutěž podporována energetickou skupinou RWE.

„Jsme velice rádi, že RWE v roli generálního partnera této soutěže může ocenit záslužnou činnost dobrovolných hasičů v celé České republice,“ řekl Jan Valenta, jednatel a CEO RWE Distribuční služby. V předchozích ročnících si vítězné jednotky a sbory rozdělily již více než 1,5 mil. Kč.

„Víme, že práce dobrovolných hasičů je velmi různorodá, od spolupráce při profesionálních zásazích až po sportovní práci s mládeží nebo zajišťování kulturních programů v daném městě či obci. Z pohledu energetické společnosti nás nejvíce zajímají příspěvky, které se týkají styčných bodů činností hasičů a naší společnosti,“ dodal Jan Valenta.

Mezi vybranými finalisty se objevilo mnoho pozoruhodných zásahů. Jedním z nejzajímavějších by mohl být výjezd jednotky Strážnice, která prováděla ve spolupráci s potápěči policie ČR pátrání po třech pohřešovaných osobách jak ve vodě, tak na vodní hladině řeky Moravy.

„Jsme rádi, že i odborná komise ocenila naši práci a vybrala nás jako finalisty. Nicméně je pro nás hlavní to, že soutěž vůbec existuje a dobrovolní hasiči mají možnost i veřejnosti ukázat, jak dobrou práci umíme odvést. Veřejné hlasování vítáme a sami jsme zvědaví, který z finalistů zaujme veřejnost nejvíce,“ komentoval postup jednotky Michal Vajčner,velitel jednotky SDH Strážnice.

„Velmi si vážíme toho, že existuje společnost, která se snaží ocenit dobrovolné hasiče za jejich často náročnou práci. U tohoto zásahu, jakožto i u další naší zásahové činnosti, hraje čas důležitou roli. Případná peněžní výhra by byla s největší pravděpodobností využita na nákup terénního vozidla, abychom byli schopni dříve zasáhnout tam, kde je nás potřeba a kam se těžká hasičská technika dostává jen velmi obtížně,“ dodal Vajčner.

Mezi finalisty v kategorii sborů soutěží například sbor Běloves, který uspořádal akci s názvem RESCUE CAMP 2012. Rescue camp je netradiční projekt hasičsko-záchranářského dvoutýdenního vzdělávacího kurzu, v rámci kterého se dospívající mládež seznamuje s prací základních i ostatních složek Integrovaného záchranného systému.

Vyhlašovatelem je Moravské hospodářství, soutěž organizuje společnost Magnus Regio s.r.o. Generálním partnerem soutěže je RWE. Hlavním mediálním partnerem soutěže je dvouměsíčník Moravské hospodářství. Dalšími mediálními partnery jsou hasičský server Požáry.cz, hasičská televize Hasici150.tv, Hasičské noviny, Deník a Český rozhlas Dvojka. Dále bude soutěž Dobrovolní hasiči roku 2013 podpořena Českou televizí.

Irena Varaďová

Sdílet