Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Moldávie se již podruhé v letošním roce zdokonalovali v Brně, vyzkoušeli si i „ohňový domek“

Ve dnech 9. – 12. září 2013 proběhl v areálu Školního a výcvikového zařízení HZS ČR v Brně již podruhé v letošním roce výcvik našich kolegů z Moldávie.

ŠVZ je zapojeno do tříletého projektu zahraniční rozvojové spolupráce České republiky s Moldavskem. Cílem projektu je prezentovat moldavským hasičům prostředky požární ochrany dostupné a používané v České republice, předat jim zkušenosti našich odborníků a také jim materiálně vypomoci v rámci programového sektoru „Přenos zkušeností z transformace státní správy a budování občanské společnosti“, který je jednou z priorit zahraniční rozvojové spolupráce České republiky s Moldavskem pro období let 2012–2014.

Projekt byl zahájen v roce 2012 výcvikem s cisternovou automobilovou stříkačkou a představením technických prostředků používaných v ČR. K těm pro naši návštěvu nejzajímavějším patří například hasicí a řezné zařízení CCS Cobra.


V prvním letošním bloku vysvětlujeme moldavským hasičům fungování chemické služby v České republice. V klecovém polygonu si poté mohou vyzkoušet naši dýchací techniku v praxi.

Další blok je zaměřen na postupy při vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Kolegové se seznamují s taktikou zásahu u dopravních nehod a cvičí použití technických prostředků při simulované dopravní nehodě.

Naši lezci je informují o fungování lezeckých skupin u HZS ČR, a samozřejmě nesmí chybět praktická část – výcvik sebezáchrany a záchrany osob z hloubek na lezecké věži.

Při výcviku v tzv. flashover kontejneru se kolegové učí zvládat požáry v uzavřených prostorách. Nejprve mohou v kontejneru na pevná paliva sledovat reálné podmínky požáru, poté následuje výcvik 3D hašení v plynové části trenažéru.

Nakonec, jako pomyslný vrchol výcviku, čeká moldavské hasiče průzkum a záchrana osob z hořícího domu, který simuluje další speciální trenažér, kterým naše výcvikové středisko disponuje – ohňový domek.


Závěrečným krokem projektu, který je plánován na příští rok, je vybudování flashover kontejneru v Moldávii a vyškolení moldavských instruktorů pro tento kontejner.

Projekt je přínosem pro obě strany, i my při něm získáváme mnoho užitečných a zajímavých informací o fungování a výcviku našich kolegů, a budeme se těšit na, doufejme, úspěšné zakončení projektu v roce 2014.

ZK, Školní a výcvikové zařízení HZS ČR, středisko Brno

Sdílet