Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení ve filipovském domově důchodců „Srdce v dlaních“ se zúčastnilo pět jednotek, hasiči evakuovali také imobilní osoby

Kouř se začal v úterý 17. září 2013 šířit domovem důchodců „Srdce v dlaních“ ve Filipově u Jiříkova na Děčínsku. Za pár vteřin už se budovou rozléhalo volání „Hoří!“ a cvičení několika hasičských jednotek se naplno rozjelo.

Operační středisko po telefonickém oznámení požáru vyhlašuje výjezd profesionálním hasičům ze Šluknova a Varnsdorfu, společně s nimi posílá dobrovolné hasiče z Jiříkova, Šluknova, a Rumburku. Z Ústí nad Labem také vyjeli dva příslušníci s kontejnerem nouzového přežití.

Ještě před příjezdem hasičů zaměstnanci většinu osob z objektu evakuovali, několik dalších ale v domově zůstalo.

Jiříkovští hasiči na místo přijeli jako první a průzkumem zjistili, že hoří v nejvyšším patře budovy. Další průzkumné skupiny pokračovaly ve vyhledávání osob – z budovy bylo postupně po schodech evakuováno několik lidí, včetně imobilního muže.

Mezitím se podařilo otevřít přiléhající baziliku a osoby z chladného venkovního prostoru přemístit právě do zázemí svatostánku.

Jedné osobě hasiči po vynesení z budovy poskytli kyslík a vyčkali na příjezd záchranné služby, jejíž osádce následně zraněnou slečnu předali.


Kromě hasičů a záchranářů na místě zasahovali také státní a městští policisté, ti v místě řídili dopravu a odkláněli projíždějící automobily na objízdné trasy.

Po krátkém zhodnocení průběhu cvičení se přítomní hasiči seznámili s kontejnerem nouzového přežití, který by v případě reálného zásahu fungoval jako zázemí jak pro zasahující, tak pro obyvatele domova důchodců.

Sdílet