Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ostravě se zřítil strop v malé posilovně

Bez jakéhokoliv zranění se obešel v pondělí 26. 3. 2007 dopoledne pád stropu v soukromém domě v Masné ulici v centru Ostravy kousek od Stodolní ulice. Na místo vyjelo několik zásahových automobilů HZS MSK.

Na místo vyjela dvě vozidla ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Ostrava-Fifejdy a jedno ze stanice Ostrava-Zábřeh.

Majitelka menší posilovny v pronajatých prostorách domu, která zde uklízela a měla zavřeno, zaslechla praskání. Měla štěstí, protože z posilovny odešla. Pak už jen slyšela pád stropu z hurdisek ze třetího na druhé nadzemní podlaží (tedy z 2. na 1. patro). Šlo zhruba o 15 metrů čtverečních plochy stropu, rekonstruovaného zhruba před deseti lety. Hurdisky a omítka spadly na posilovací stroje. Sousední místnosti nebyly nijak postiženy.

Žena ihned zavolala mobilním telefonem tísňovou linku 150, která spojila ostravské Centrum tísňového volání. Hasiči byli v Masné ulici za několik minut. Průzkumem na místě havárie zjistili její rozsah i to, že se naštěstí obešla bez zranění. O události byla informována Policie ČR, jejíž služebna je ve stejném bloku budov, a Městská policie.

Vyklizeny byly dvě kanceláře nad posilovnou, zbytkem budovy mohli lidé dál procházet. Hasiči hlídali vstup po posilovny. Majitel čtyřpodlažního objektu se dohodl s velitelem hasičského zásahu, statiky a stavební policií (a uživateli zasažených prostor v obou patrech), že vlastními silami zajistí bezpečnou opravu stropu i vyklizení několika místností, zbytek objektu, kde sídlí několik firem, se může dál užívat.

Do tří dnů musí majitel domu předložit stavební policii a statikům dokumentaci ke způsobu, jak bude zřícený strop opravovat. Příčina vzniku havárie by měla být známa také do tří dnů.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet