Neděle 6. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedbalost způsobila požár mýtiny

Požár mýtiny v části Těpeře města Železný Brod byl ohlášen na operační středisko HZS LK v úterý 27. března 2007 ve 13:21 hod.Úterý v Libereckém kraji bylo také ve znamení nehod s vážnými následky.

Požár mýtiny v části Těpeře města Železný Brod byl ohlášen na operační středisko HZS LK v úterý 27. března 2007 ve 13:21 hod. Na místo bylo postupně vysláno 13 jednotek požární ochrany s 13 automobilovými cisternami. Na místě hasiči objevili na skalnatém svahu čerstvě vykácenou mýtinu, která byla zasažena požárem na ploše přibližně 60 × 40 metrů. Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu ve čtvrt na pět a zcela uhasit v půl šesté večer.
V prvotní fázi se oheň pokoušeli uhasit přímo lidé, kteří pálili klest, což se nepodařilo. Hasičům zásah komplikoval příkrý a skalnatý terén. Na místě zásahu bylo nutné řídit dopravu, neboť hasičské vozy musely zůstat stát na silnici v nepřehledné zatáčce. Pro dodávku hasební vody byla na místě zorganizována kyvadlová doprava vody.
Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při pálení klestu po těžbě dřeva, kdy ohniště bylo ponecháno bez dozoru a oheň se rozšířil na okolní porost.

Úterý v Libereckém kraji bylo ve znamení nehod s vážnými následky.
V úterý 27. března 2007 v 9:49 hod. byla na operační středisko nahlášena nehoda osobního vozu v ulici Horní v Proseči nad Nisou. Na místo byly vyslány jednotky profesionálních hasičů z Jablonce nad Nisou a Liberce. Hasiči po příjezdu na místo nehody zjistili, že se jedná o osobní vůz zn. Škoda Octavia combi, jehož řidič, jedoucí ve směru z Liberce do Jablonce nad Nisou, v zatáčce nezvládl řízení. Vůz údajně vyletěl z komunikace do příkopu, kde kolem narazil do stromu a převrátil se na střechu. Řidič nehodu nepřežil.
Hasiči z požární stanice Liberec se následně přemístili k ohlášené dopravní nehodě nákladního vozu zn. DAF v ulici Vratislavická v liberecké části Rochlice. Vozidlo plně naložené cihlami a pytli s vápnem sjelo z vozovky mezi stromy do příkopu. Řidič se při příjezdu hasičů nacházel již mimo vozidlo. Hasiči pomáhali zdravotníkům především s oživováním řidiče v bezvědomí a s naložením zraněného do sanity. Poté hasiči zabezpečili únik pohonných hmot z havarovaného vozu.
Další dopravní nehoda byla ohlášena v 10:28 hod. Tentokrát se jednalo o střet osobních vozů zn. Škoda Felicia a Škoda 120 na silnici č. II/262 poblíž obce Stružnice na Českolipsku. Již při příjezdu jednotky HZS LK stanice Česká Lípa byla jedna zraněná osoba vyproštěna z vozu a předána do péče ZZS. Hasiči provedli u vozidel protipožární opatření, zkontrolovali možný únik provozních náplní a v 10:50 hod. předali místo nehody policistům.
Okolo půl čtvrté odpoledne došlo k dalšímu vážnému zranění řidiče motocyklu zn. Suzuki 1400 při dopravní nehodě na komunikaci v Zahrádkách. Profesionální hasiči z České Lípy pomáhali záchranářům ZZS při poskytování první pomoci a transportu zraněného motorkáře do sanity. Poté zasypali uniklý benzin z motocyklu sorbentem a zajistili místo nehody.

Územní odbor Česká Lípa:

Nedopalek způsobil požár
Dým, valící se z nádoby na balkonu v pátém nadzemním podlaží panelového domu na sídlišti Dolní Špičák v ulici Sluneční v České Lípě, byl občany nahlášen na operační středisko HZS LK v úterý 27. března 2007 v 8:48 hod. Na místo byla vyslána jednotka HZS LK stanice Česká Lípa s jednou cisternou a automobilovým žebříkem.
Po příjezdu na místo zásahu hasiči průzkumem zjistili, že z lodžie vychází slabý kouř. Velitel zásahu nařídil ustavit automobilový žebřík a pomocí něho se dostat na balkon. Z důvodu špatného terénu v okolí domu a výšky balkonu, která přesahovala 15 metrů, nebylo možné výškovou techniku použít. Dalším průzkumem bylo zjištěno, že vchodové dveře do bytové jednotky, ve které se lodžie nacházela, byly zajištěny speciálními zámky a vstup by byl možný pouze po destrukci těchto dveří. Následně rozhodl velitel zásahu o nasazení lezecké skupiny, která provedla výstup na střechu panelového domu, kde vytvořila kotevní body a následně slanila na balkon. Na balkoně hasiči zjistili, že došlo k zahoření plastové nádoby, která majiteli bytové jednotky sloužila jako koš na cigaretové nedopalky. Hasiči požár v zárodku zlikvidovali.

-kaw-
Sdílet