Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vicehejtman navštívil pardubické hasiče

Vicehejtman a místopředseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Ing. Roman Línek dnes, 2. dubna 2007, zavítal do hasičské stanice v Pardubicích, kde si prohlédl krajské operační středisko i zásahová vozidla.

Na půdě krajského ředitelství ho přivítali nejen ředitel HZS Pardubického kraje plk. Ing. Miroslav Kvasnička, ale také jeho náměstci plk. Mgr. Aleš Černohorský, náměstek pro integrovaný záchranný systém (IZS) a operační řízení, plk. Ing. Josef Jelínek, náměstek pro prevenci a civilní nouzovou připravenost a dále tři ředitelé územních odborů plk. Bc. Miroslav Polák, ředitel územního odboru Chrudim, plk. Ing. Oldřich Jedlička, ředitel územního odboru Svitavy a za územní odbor Ústí nad Orlicí mjr. Bc. Studený, vedoucí oddělení IZS.

První kroky vicehejtmana směřovaly na krajské operační a informační středisko, které je od 1. dubna 2007 jediným operačním a informačním střediskem v Pardubickém kraji, které přijímá tísňová volání z čísel 150 a 112, a to poté, co byla tři okresní operační a informační střediska utlumena k 31. březnu 2007.
„Jsem rád, že jsem si mohl prohlédnout jedno z nejlepších operačních středisek v České republice. V rámci naší republiky je toto středisko na prvotřídní úrovni,“ uvedl po návštěvě vicehejtman a řekl, že i nadále budou směřovat investiční dotace z Pardubického kraje právě i do vybavení tohoto operačního a informačního střediska. „Osobně jsem se přesvědčil, že nový systém zaručuje občanům profesionální, rychlou a prvotřídní pomoc. Krajské operační a informační středisko dokáže přijatou zprávu v krátkosti vyhodnotit a okamžitě vyslat příslušné jednotky požární ochrany z jednotlivých stanic profesionálních, ale i dobrovolných hasičů a ještě se spojit i s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému. Finanční prostředky, které sem kraj směřuje, jsou náležitě využity ve prospěch nás všech.“

Krajský ředitel HZS Pardubického kraje dále seznámil vicehejtmana i s mobilní požární technikou dislokovanou na centrální požární stanici v Pardubicích. Nejvíce se Línek zajímal o zásahové vozidlo pro potápěče, které je zcela nové a slouží hasičům v Pardubickém kraji od prosince loňského roku.

Poté vicehejtman Ing. Roman Línek a ředitel HZS Pardubického kraje plk. Ing. Miroslav Kvasnička podepsali smlouvu o poskytnutí investiční dotace z rozpočtu Pardubického kraje na rok 2007 ve výši 400 tisíc korun, která je určena na zařízení umožňující kvalitnější vyhlašování poplachu jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí na území kraje. Vicehejtman také předal krajskému řediteli a ředitelům územních odborů dar od Pardubického kraje, a to v podobě 5 souprav přijímačů signálu GPS GARMIN MAP 60 CSx v celkové ceně 100 tisíc korun.

Text a foto:

por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-
Sdílet