Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v Dětském domově Nechanice byl cvičný, hasiči si ověřili časy dojezdu i řízení zásahu

Dne 11. listopadu 2013 se uskutečnilo taktické cvičení jednotky požární ochrany města Nechanice a HZS královéhradeckého kraje uvedených ve I. stupni poplachového plánu pro město Nechanice na simulovaný požár v Dětském domově Nechanice.

Cílem cvičení bylo především prověření aktuálnosti a funkčnosti evakuačních plánů Dětského domova a školní jídelny Nechanice, požárního poplachového plánu pro Město Nechanice vyhlášením poplachu zúčastněným jednotkám požární ochrany, ověření výjezdových a dojezdových časů jednotek požární ochrany a řízení zásahu, činnost a koordinaci jednotek PO při společném zásahu. Toto cvičení připravil velitel JSDH Nechanice ve spolupráci s ředitelem složek IZS KHK a ředitelem Dětského domova a školní jídelny Nechanice.

Dne 11. 11. 2013 v 17:27 hodin byla přijata na KOPIS zpráva o požáru v suterénu Dětského domova a školní jídelny Nechanice, Hrádecká 267. Tuto zprávu ohlásil ředitel Dětského domova.

Operační důstojník KOPIS KHK provedl vyhlášení jednotkám PO uvedené v I. stupni poplachového plánu pro město Nechanice a to: JSDH Nechanice, požární stanici HZS KHK Nový Bydžov a stanici HZS KHK Hradec Králové Pražská, časová posloupnost viz tabulka níže.

JPOTechnikaVyhlášeníVýjezdPříjezd
JSDH NechaniceCAS-32, TA-217:2917:3317:34
HZS N. B.CAS-1517:2917:3117:42
HZS HK PražskáCAS-2417:2917:3117:43

JSDH Nechanice se na místo dostavila jako první a velitel jednotky SDH Nechanice převzal sdělení od ředitele Dětského domova (dále jen DD), že požár pravděpodobně vznikl v suterénu a v objektu jsou stále všechny děti včetně vychovatelek, ihned byla vyhlášena evakuace osob nacházejících v objektu DD. Byl odpojen el. proud a plyn.

Z CAS-32 byl vytvořen jeden proud do prostor suterénu a velitel jednotky se s průzkumnou skupinou odebral na průzkum objektu, zda se zde nenachází další osoby. Ve druhém patře byly nalezeny dvě děti, které skupina vyvedla ven z objektu za pomoci vyváděcích dýchacích přístrojů. Po příjezdu jednotky HZS z Nového Bydžova bylo místo zásahu předáno jejich veliteli a ten byl seznámen se situací na místě zásahu.

V této době byla zároveň ukončena evakuace. Celkem bylo evakuováno 38 dětí a 8 dospělých. V 17:55 velitel zásahu ohlásil likvidaci požáru a ukončení cvičení. Po ukončení taktického cvičení bylo provedeno za účasti ředitele DD PHDr. Luboše Holečka a všech zúčastněných jednotek vyhodnocení taktického cvičení. Po skončení vyhodnocení se jednotky vrátily na své základny.

Dovolte mi, abych touto cestou poděkoval zaměstnancům Dětského domova a školní jídelny Nechanice, vedoucím příslušníkům HZS KHK za spolupráci při organizování cvičení.

Jan Galásek
velitel JSDH Nechanice

Sdílet