Pátek 4. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V jeskyni Kostelík u jeskynního komplexu Býčí skála na Blanensku zůstala odpoledne zaklíněná žena

Krajské operační a informační středisko HZS JMK přijalo informaci o události krátce před pátou hodinou odpoledne. Na místo ihned vyslalo jednotku se speciální technikou z brněnské stanice Lidická a hasiče ze stanice v Blansku.

První jednotka po příjezdu na místo zjistila, že mladá turistka zůstala zaklíněná ve štěrbině asi tři metry od vstupu do jeskyně. Vzhledem k tomu, že byla na místě už asi tři hodiny, poskytli jí hasiči spolu se Speleologickými záchranáři tepelný komfort.

Ženu nemohli záchranáři vyprostit standardními postupy. Zvolili proto mikrotrhací práce. Touto speciální technikou se jim podařilo odstranit malý kousek skály a ženu bezpečně krátce po půl sedmé večer vyprostit. Nebylo to poprvé, kdy museli hasiči na stejném místě v podobné situaci zasahovat. Již před léty tam zůstal zaklíněný muž.

Dívku, která byla po celou dobu zásahu při vědomí a komunikovala, transportovali záchranáři k posádce Zdravotnické záchranné služby.

Při zásahu se opět osvědčila úzká spolupráce mezi Zdravotnickou záchrannou službou, speleologickými záchranáři a hasiči, která se shodou okolností procvičovala v nedaleké jeskyni Býčí skála začátkem října.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet