Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení v budově Základní školy v Holubově prověřilo dojezdové časy hasičů i postup při evakuaci žáků

Pro jednotky profesionálních hasičů ze stanic Český Krumlov a Křemže byl na pondělí 25. listopadu naplánován cvičný zásah v budově Základní školy v Holubově.

Cvičení, kterého se zúčastnily osádky tří cisteren a automobilové plošiny, mělo za úkol prověřit spolupráci zasahujících jednotek a schopnost jejich velitelů při řízení zásahu, dále pak mělo ověřit dojezdové časy, příjezdové cesty ke škole a nástupní plochy pro požární techniku. Neposledním cílem pak bylo procvičení spolupráce s odpovědnými osobami ve škole v případě požáru a následná evakuace žáků a pracovníků školy na určené shromažďovací mís­to.

Připravený námět cvičení vycházel ze simulovaného požáru střechy. Požár, jež vzniknul v důsledku závady na elektroinstalaci v půdních prostorách, nahlásil pracovník školy na tísňovou linku 112 Operačního a informačního střediska HZS Jihočeského kraje. Zároveň ještě před příjezdem hasičů učitelé zahájili evakuaci žáků. Zasahující jednotky po příjezdu ke škole pak prověřily, zda byly všechny osoby evakuovány či zda se v budově ještě někdo nachází.

Budova školy byla odpojena od přívodu elektrické energie a plynu. Zároveň hasiči ihned zahájili hasební práce nasazením útočného proudu do prostoru půdy, a to vnitřní zásahovou cestou. Vnější hašení střechy bylo vytvořeno za využití výškové techniky. Zásah hasičů byl veden v dýchací technice.

Cvičení bylo ukončeno prohlídkou školy, kdy se všichni zasahující hasiči seznámili s objektem pro případ skutečného zásahu. Na úplný závěr si pak žáci školy mohli prohlédnout hasičskou zásahovou techniku a výstroj a výzbroj zasahujících hasičů.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet