Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lanovka se v Přední Labské zřítila ze dvaceti metrů, jedna osoba nepřežila, další lidé jsou zraněni

V obci Přední Labská došlo okolo dvacáté hodiny ke zřícení nákladní lanovky, ve které bylo v tu dobu několik osob. Kromě hasičů na místě samozřejmě zasahují policisté a záchranáři, společně se členy horské služby, informoval policejní mluvčí Udo Ertner.

Hasiči z jednotek PS Vrchlabí a JSDH Špindlerův Mlýn na místě provedli transport zraněných osob přes řeku a asistovali záchranné službě při poskytování první pomoci.

Podle svědků z místa nehody mělo dojít ke zřícení z odhadnuté výšky dvou desítek metrů. Na místo vyrazili záchranáři okamžitě po zavolání z nejbližších výjezdových posádek, včetně záchranářů z Libereckého kraje a složek integrovaného záchranného systému.

První posádky na místě provedly lékařské třídění u všech zraněných a urgentně poskytly péči podle priorit naléhavosti k odvrácení selhání životních funkcí. Jedna osoba podlehla závažnosti neslučitelných zranění se životem na místě. Na palubě nákladní lanovky cestovaly nezletilé osoby. Jedna z nich utrpěla závažná zranění několika tělesných systémů. Druhá osoba lehčí zranění.

Záchranáři je z místa transportovali do péče lékařů traumatologického centra Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Dvě dospělé ženy utrpěly závažná poranění a lékaři je museli napojit na přístroje pro podporu životních funkcí.

Jilemničtí záchranáři transportovali jednu z těchto žen do traumatologického centra v Liberci a druhá žena za kontinuální monitorace a podpory životních funkcí skončila v traumatologickém centru Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde již čekaly týmy urgentních specialistů připraveni na příjem všech zraněných. Vzhledem k závažnosti celé události nelze stanovit žádné prognózy.

Tomáš Ježek, tiskový mluvčí, ZZS Královéhradec­kého kraje

Sdílet