Sobota 5. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chata v Moravanech byla v době příjezdu celá v plamenech, vyhlášen byl druhý stupeň poplachu

V sobotu 30. listopadu, deset minut před půl desátou večer, oznámili občané Moravan požár chatky v místní části zvané Kameňák. Krajské operační středisko k požáru vyslalo čtyři jednotky hasičů.

Při příjezdu profesionální jednotky z Kyjova do Moravan, požádal velitel zásahu o další jednotky z druhého stupně požárního poplachu. Celá chata byla již v plamenech a velitel chtěl mít dostatečné množství vody na hašení. Hasiči museli nejprve vytvořit téměř dvě stě metrů dlouhé hadicové vedení od cisteren k chatě, aby mohli začít s likvidací požáru.

Místo zásahu velitel rozdělil na dva úseky. Na prvním úseku jednotky hasily plameny celkem třemi vodními proudy, rozebíraly střechu a vynášely vybavení z chaty ven. Na druhém úseku hasiči doplňovali vodu na čerpacím stanovišti.

Cisterny kyvadlově jezdily na kopec k požářišti po úzké polní cestě. Zasahujícím hasičům, v dýchacích přístrojích, se podařilo zkrotit plameny ve 21:55 a dohašování a hledání skrytých ohnisek jim zabralo další dvě hodiny. Protože se hasičům nepodařilo projet přímo k požářišti, museli si přinést také osvětlovací soupravy s elektrocentrá­lami, aby si místo zásahu lépe osvětlili. Devět minut po půlnoci oznámil velitel zásahu, že požár byl zlikvidován a jednotky se postupně začaly vracet zpět na své základny.

U požáru zasahovaly jednotky profesionálních hasičů z Kyjova a Hodonína s dobrovolnými hasiči z Bzence, Kyjova, Moravan, Svatobořic-Mistřína, Vracova a Žeravic. V rámci mezikrajské spolupráce na místě zasahovaly také dobrovolné jednotky z obcí Koryčany a Osvětimany ze Zlínského kraje. Jednotka dobrovolných hasičů v Žarošicích měla pohotovost na své zbrojnici, aby zajistila v případě potřeby zásahy u dalších událostí.

Vyšetřovatel škodu po požáru předběžně vyčíslil na tři sta tisíc korun. Příčina vzniku požáru je v šetření. U požáru se nikdo nezranil.

Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet