Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Evakuaci přibližně deseti lidí včetně čtyř dětí si vyžádal rozsáhlý požár odpadu v opuštěném bytě na chanovském sídlišti

Evakuaci přibližně deseti lidí včetně čtyř dětí si dnes v podvečer vyžádal rozsáhlý požár velkého množství odpadu v opuštěném bytě zčásti vybydleného panelového domu na chanovském sídlišti.

Požár zaměstnal dvě hasičské jednotky a policisty z mostecké hlídkové služby, kteří byli na místě jako první a evakuovali ve spolupráci s hasiči obyvatele paneláku.

Hořet začaly odpadky v prázdném bytě ve třetím patře. Panelový dům na chanovském sídlišti je specifický. Několik pater paneláku je totiž doslova doslova rozkradeno a zůstávají tam jen obvodové stěny. Právě uvnitř těchto bývalých bytů tamní abyvatelé nanosili tuny odpadků.

Hasiči a policisté proto dostali do bezpečí obyvatele, kteří žijí nad místem, kde hořelo. Uvnitř penaléku zůstal pod dohledem hasičů pouze jeden muž na vozíku, kterého hasiči pro jeho špatný zdravotní stav nechali v bezpečí svého bytu ve vyšším patře.

Velitel zásahu mosteckých hasičů Petr Pospěch řekl, že při příjezdu hasičů na místo byl byt celý zachvácen požárem a z místa šlehaly velké plameny. Uvnitř hořel odpad. Při požáru naštěstí nedošlo ke zranění obyvatel ani zasahujícíh hasičů.

Ve stejném domě zasahují hasiči při požárech i několikrát do roka. Je to i tím, že v opuštěných bytech někteří tamní obyvatelé rozřezávají zbytky doplňků domu, které by se daly ještě odcizit a hlavně dále zpeněžit.

Spodní patra domu jsou neobydlené a opuštěné a slouží tamním lidem především jako odkladiště odpadu. Rodiny, které tímto zposobem zdevastují byt se poté „přestěhují“ do bytů ve vyšších pater. Na chanovském sídlišti některé nepřizpůsobivé rodiny tímto způsobem vybydleli mnoho bytů a domů. Dva doslova průsvitné panelové domy tak v minulosti nechalo město dokonce zbourat.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet