Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RALLYE HAMRY 2007

HZS Olomouckého kraje, ÚO Prostějov ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků uspořádal o víkendu 19. a 20. května 4. ročník soutěže RALLYE HAMRY. Letos však poprvé nešlo „jen“ o čest jednotek dobrovolných hasičů, ale urputně se bojovalo i o poháry.

Soutěž následovala den po odborné přípravě jednotek SDH. ÚO Prostějov provádí odbornou přípravu dobrovolných jednotek netradičním způsobem. Sezení na učebně dobrovolní hasiči vyměňují za práci v terénu.

Nyní však o soutěži RALLYE HAMRY. Cílem je vystavit soutěžící situacím maximálně se blížícím realitě, jakoby se jednalo o skutečný zásah. Nejde o rychlost, nejde o slovíčka, jde o činy. To potvrzuje i heslo soutěže „ACTA NON VERBA“ , které platí nejen pro soutěžící, ale i pro pořadatele.

RALLYE HAMRY 2007 se opět uskutečnilo v krásném okolí Plumlova. Poprvé nebyla soutěž určena pouze pro jednotky z ORP Prostějov a Konice, ale byla nabídnuta všem jednotkám v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Letos se soutěže zúčastnily z celkového počtu 9 jednotek dokonce 2 jednotky z Moravskoslezského kraje. Pro pořadatele bylo tak velmi zajímavé mít možnost porovnat domácí jednotky s jejich kolegy z jiných okresů a krajů.

Soutěž trvala cca 20 hodin, měla tři etapy, z nichž jedna probíhala v nočních hodinách. Na každé etapě plnily jednotky tři úkoly. Při startu každé etapy získal velitel jednotky mapku s trasou. Trasy jednotlivých etap nebyly stejné. Na každém stanovišti předal rozhodčí veliteli papír s textem SMS zprávy z ISV Výjezd, která soutěžící uvedla do děje. Jednotka pak musela provést zásah s dodržením všech taktických postupů stejně, jako by tuto činnost prováděla při skutečném zásahu.

První etapa (odpolední) byla tvořena z dopravní nehody, vyproštění osoby zavalené kládami a záchrany vysíleného plavce z ostrůvku uprostřed rybníka. Druhá etapa začínala po setmění a jednotky vytahovaly osobu z nádrže na vodu, vyprošťovaly osoby, na které spadly dráty elektrického vedení a ošetřovaly zraněného opilce, přičemž se musely vypořádat s jeho agresivním kolegou. Noční etapa skončila po druhé hodině ranní a na většině soutěžících již byl zřejmý značný spánkový deficit. Ráno vyrazili soutěžící likvidovat požár kontejneru, dopravní nehodu cisterny s nebezpečnou látkou a na závěr si strojníci ověřili své schopnosti v jízdě zručnosti, která měla simulovat průjezd historickým centrem města. Během soutěže na jednotky čekal i „policista“ s dechovou zkouškou a prohlídkou povinného vybavení automobilu.

Pořadatelé se snažili, aby byly rekvizity maximálně reálné. Například na stanovišti dopravní nehoda, které bylo kousek od silnice, tak nalezli soutěžící auto převrácené na střeše s figuranty uvnitř. Vše vypadalo tak reálně, že kolemjedoucí řidiči zastavovali a ptali se, zda nemohou pomoci. Spojení rekvizit se skvělým výkonem figurantů dalo dohromady situaci, kdy si nikdo nebyl jistý, zda opravdu nejde o skutečný zásah.

Jak je patrné, příprava soutěže klade poměrně velké nároky na příslušníky HZS OLK ÚO Prostějov, kteří velkou část práce odvádí ve svém volnu. Pořadatelů a figurantů se zúčastnilo cca 25, někteří do činnosti zapojili i své potomky a vnuky. V dnešní době se to zdá podivné, ale i přes náročnost přípravy již pořadatelé přemýšlí nad příští ročníkem.

Nutno podotknout, že odbornost soutěžících jednotek byla na vysoké úrovni a lze rok od roku sledovat jejich zlepšování. Víceméně každá jednotka někde překvapila svou profesionalitou a nasazením. Pořadatele může těšit, že se jednotky z okresu Prostějov umístily na předních místech. Doufejme, že jim k tomu dopomohla i odborná příprava, kterou pro ně HZS OLK ÚO Prostějov již několik let připravuje.

Během celé soutěže panovala velmi příjemná atmosféra a pohoda, které přispělo i krásné jarní počasí. Co dodat? Nashledanou příští rok na Hamrech !!!


Pro Požáry.cz:

mjr. Ing. Marek Sobek
mjr. Ing. Alice Hrubá
HZS Olomouckého kraje
ÚO PROSTĚJOV


Kompletní tabulku hodnocení máte ke stažení zde.

-wap-
Sdílet