Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silvestr přinesl hasičům v Libereckém kraji dopravní nehody, Nový rok požáry

Celkem 13 x vyjížděli hasiči během Silvestra v Libereckém kraji. Většinou šlo o nehody. Již ráno skončila na boku dodávka na R 35 ve směru Turnov před sjezdem na Jeřmanice. Řidič naštěstí vyvázl bez zranění.

 Nehoda OA Lhota

Další nehoda se stala například v části obce Lhota na Semilsku, kde narazil vůz Škoda Favorit do stromu a po půl hodině se zde střetlo osobní auto s traktorem. Automobil skončil po nehodě v příkopu, ze kterého ho dostal jeřáb semilských profesionálních hasičů. Opět se obě nehody obešly bez zranění.

 Nehoda OA Lhota

K vážné dopravní nehodě, kde bylo třeba řidiče vyprostit, byli hasiči voláni večer ve 20:53 hodin. Nehoda se stala v Alšově ulici v Liberci, kde muž s vozem Ford Escort narazil do stromu.

Hasiči muže vyprostili z vozu pomocí hydraulického zařízení a předali zdravotníkům. Únik provozních náplní zasypali sorpčními látkami a asistovali při zdokumentování nehody policisty. Po celou dobu osvětlovali místo zásahu.

Nehoda OA v Alšově ulici v Liberci

V 19:38 hodin bylo hasičům nahlášeno, že v Liberci v ulici Partyzánská došlo k požáru od balónku štěstí. Kvůli větru se balónek zachytil na smrku (ve výšce 5 metrů), kde hořel. Požár se podařilo majitelům uhasit před příjezdem naší jednotky.


Během prvních hodin Nového roku zasahovali hasiči do 8 hodiny ranní celkem 7×. Z toho 4× šlo o požáry, 2× o technickou pomoc a jednou o záchranu zvířete.


Tři jednotky hasičů byly povolány 7 minut po půlnoci k požáru chatky v Doksech v ulici Lesní. Rekreační chatka velikosti 8×4 metry se již nacházela ve 3 fázi rozvoje požáru, kdy byly zachváceny všechny hořlavé předměty v prostoru. Hasiči z objektu vynesli nádobu s hořlavou kapalinou a 2 kg PB lahev. Po dohašení požáru se jednotky vrátily na základnu kolem půl třetí ráno. Příčina a škoda jsou zatím v šetření.

Požár chaty Doksy / Václav Přibyl

K hořící pyrotechnice na křižovatce v Horce u Staré Paky byli voláni jilemničtí profesionální hasiči a jejich dobrovolní kolegové z Horky u Staré Paky v 1:20 hodin. Požár odpadu z pyrotechniky uhasili jedním vodním proudem.


Na linku 112 bylo v 0:33 hodin hasičům ohlášeno, že došlo k pádu psa do jímky u rodinného domu v Kryštofově Údolí. K události vyrazili liberečtí profesionální hasiči posílení dobrovolnou jednotkou hasičů z Kryštofova Údolí. Aby se hasiči k německému ovčákovi v septiku vůbec dostali, museli nejprve zvětšit vstupní otvor, který byl pouze 20×20 cm.

Pejsek po záchraně z jímky

Použili k tomu bourací kladivo a další nástroje. Prosekat díru mezi žulovými kameny do železobetonové jímky bylo velmi náročné, ale hasičům se to nakonec podařilo. Do otvoru poté postavili žebřík a pejska, který zůstal uvnitř stát na jedné z rour, zachránili.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet