Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od zapálené svíčky vyhořel byt

V pátek (25. května 2007) ve 14:16 hodin byl na operační středisko hasičů ohlášen požár v jednom z bytů ve dvoupatrovém vícegeneračním rodinném domku v Roudné na Rychnovsku.

Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a Dobrušky, dále hasiči podniku Škoda Auto Kvasiny, dobrovolní hasiči ze Solnice a Trnova.

Hořet začalo v kuchyni bytu v prvním patře domu. V té době se v bytě nacházel uživatel bytu se svou vnučkou. Ta zpozorovala dým a v domnění, že hoří v jejich bytě v prvním patře, vyběhla do poschodí. Hustý dým jí však odřízl únikovou cestu a uvěznil na balkoně. Dědeček stačil z hořícího bytu včas utéct.
Prvotním úkolem hasičů bylo dostat dívku ze zakouřeného balkonu do bezpečí. Přistavili proto nastavovací žebříky a dívku snesli na zem. Následně začali s dohašováním požáru uvnitř domu. Ten se jim podařilo zlikvidovat v 15:10 hodin. Kvůli silnému zakouření museli po celou dobu zasahovat v dýchacích přístrojích.

Požár zničil kuchyň a veškeré vybavení. Silný žár a zplodiny hoření poškodily i další místnosti a vybavení bytu. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 800 tisíc korun. Ohledáním místa bylo zjištěno, že požár vznikl od zapálené pietní svíčky, která byla ponechána bez dozoru na stolku v kuchyni. Včasným zásahem se podařilo uchránit hodnoty ve výši 6 mil. korun.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Rychnov nad Kněžnou

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

-kuw-
Sdílet