Neděle 1. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici D1 vyhořel tahač

Kabinu tahače zničil dnešní požár kamionu na dálnici D1 u Vyškova. Na 229. kilometru dálnice ve směru na Olomouc. Řidič tahače MAN v návěsem za jízdy uslyšel ránu a vzápětí zpozoroval dým z motorového prostoru.

Řidič zastavil na krajnici, za pomoci dalších motoristů se oheň snažil hasit ručními hasícími přístroji, požár se však velmi rychle rozšířil na celou kabinu tahače. Událost byla operačnímu středisku ohlášena v 11:53 hodin a na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic ve Vyškově a v Pozořicích na Brněnsku. Při jejich příjezdu byla celá kabina v plamenech.

Hasiči, zasahující v dýchacích přístrojích, proti plamenům nasadili dva vodní proudy s pěnou. Požár lokalizovali ve 12:08 hodin a po dohašení lokálních ohnisek zlikvidovali ve 14:22 hodin. Ochlazováním palivové nádrže se podařilo zabránit požáru nafty, zásah zamezil rozšíření ohně na návěs. Tahač vzplál od uniklého motorového oleje, který vytekl na rozpálený výfuk a začal hořet. Zhruba 100 metrů od místa zásahu se z motoru tahače utrhla olejová vana a rozteklý olej na dálnici vytvořil několik metrů široký a 100 metrů dlouhý olejový film. Hasiči olejové skvrny zasypávali sorbentem. Protože však část oleje unikla také do odvodňovacího příkopu vedle dálnice, hasiči v příkopu postavili nornou stěnu a z vodní hladiny olejové skvrny likvidovali speciálním sorbentem. Dalším sorbentem pak na dálnici zasypávali zbytky oleje, které z tahače vytekly po jeho zvedání a nakládání k odtahu. Zásah byl ukončen po 15. hodině.

Příčinou vzniku požáru byla zřejmě technická závada, škodu na zničeném tahači vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 550 tisíc korun. Hodnotu uchráněného tahače s nákladem dlažby pak vyčíslil na 300 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet