Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muže z hořící chalupy vytáhl dvaatřicetiletý Pavel Němec z Liberce

Ve čtvrtek 14. června 2007 patnáct minut před půlnocí přijalo operační středisko HZS LK ohlášení požáru chalupy v Albrechticích u Frýdlantu. Na místo požáru vyrazili profesionální hasiči z Liberce a Raspenavy a dobrovolní kolegové z Frýdlantu, Liberce – Růžodolu I. a z Vratislavic nad Nisou se sedmi cisternovými vozy.



Po příjezdu na místo zásahu hasiči zjistili, že požár vznikl v ložnici nacházející se v 1. patře rekreačního objektu a postupně se rozšířil i do půdních prostorů. Plameny již při příjezdu hasičů šlehaly ven střechou domu.

V době vzniku požáru se v chalupě nacházel syn majitele chalupy. Muž se naštěstí v době vzniku požáru probudil a snažil se dostat z chalupy ven, což se mu podařilo až s pomocí náhodného svědka události, který v tuto noční hodinu projížděl kolem chalupy. Kolemjedoucí muž rozbil část dřevěné výplně vchodových dveří a vytáhl popáleného z domu. Popálený muž měl velké štěstí, protože by se z hořícího domu sám dostal jen velmi těžko. Statečnost a duchapřítomnost náhodného svědka zachránila muži život.

Dnes odpoledne se mi podařilo zastihnout na mobilním telefonu dvaatřicetiletého mladíka, který tím, že nezůstal lhostejný ke svému okolí, zachránil lidský život. Pavel Němec z Liberce mi velmi ochotně poskytl několik informací o noční události v Albrechticích u Frýdlantu. Za ochotu i vykonaný čin, který si zaslouží obdiv, bych mu touto cestou chtěla za všechny velmi poděkovat. Sám mi při rozhovoru řekl:

„V noci jsem se vracel z práce domů a projížděl jsem Albrechticemi u Frýdlantu kolem chalupy, ve které se nesvítilo, ale zaujaly mě záblesky v domě, které vypadaly jako oheň. Potom jsem si všiml plamenů na střeše. Celou událost jsem ihned nahlásil hasičům na linku 150. Zdaleka jsem nebyl jediný, kdo v tuhle noční hodinu kolem chalupy projížděl, ale nikdo jiný nezastavil, ani událost nenahlásil. Zastavil jsem a myslel jsem si, že půjdu vzbudit lidi, kteří v chalupě bydlí. Za vchodovými dveřmi se nacházel muž, který se nemohl dostat z hořícího domu ven. Pravděpodobně mu vypadly klíče od dveří někam na zem a nebyl schopen je najít. Protože se bezpečnostní dveře chalupy otvíraly ven, nebylo je možné vyrazit. Naštěstí byla dřevěná výplň vchodových dveří složená ze čtyř dílů spojených ve středu trámkem. Zakřičel jsem na muže, ať se snaží vyrazit jednu dřevěnou část dveří ven a sám jsem se snažil vytrhnout dělící dřevěný trámek. Nakonec se podařilo vyrazit jednu část výplně dveří a muže jsem vytáhl ven. Ptal jsem se ho, zda je ještě někdo v domě. Muž nebyl příliš při smyslech, ale řekl, že tam už nikdo jiný není.
Myslím si, že můj čin není nijak výjimečný. Udělal jsem, co by udělal každý druhý v podobné situaci.“


Záchranáři ZZS odvezli zraněného muže k ošetření do nemocnice ve Frýdlantě. Hasičům se podařilo vodními proudy uchránit sklad sena, který se nacházel v objektu. Seno hasiči vyházeli ven. Pokud by se oheň rozšířil i do prostorů s uskladněným senem, byla by škoda na majetku mnohem větší. Požár se podařilo dostat pod kontrolu po necelé hodině hasebního zásahu a zcela uhasit po dalších 45 minutách.

Příčinou vzniku požáru byla v tomto případě nedbalost muže při kouření. Muž pravděpodobně usnul se zapálenou cigaretou, která byla iniciátorem celého neštěstí. Podle výpovědi svědků události mohl být muž pod vlivem alkoholu. Výše přímé škody se podle prvotního odhadu vyšetřovatele HZS LK pohybuje okolo 250 tisíc korun. Hasičům se podařilo uchránit hodnoty přibližně za 1 milion.

V průběhu loňského roku došlo v Libereckém kraji k devatenácti požárům, u nichž byla jednoznačně stanovena příčina vzniku požáru jako nedbalost při kouření. Od začátku letošního roku způsobil nedopalek cigarety již pět požárů. Posledním případem, kdy se neuhašená cigareta stala osudnou, bylo udušení muže při požáru chatky v ulici Křižanská v Liberci, ke kterému došlo v noci 23. října 2006.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-kuw-
Sdílet