Neděle 1. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň způsobil škodu za tři miliony

Tři domy dnes v noci zasáhl požár v obci Pustiměř na Vyškovsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 2:03 hodin a na místo postupně vyjelo osm požárních jednotek – profesionálních hasičů ze stanic ve Vyškově, Bučovicích a Slavkově a dobrovolných hasičů z Pustiměře, Vyškova, Drnovin, Ivanovic na Hané a Drysic.


Oheň vypukl v dřevěném hospodářském stavení jednoho z domů a odtud se rozšířil také na střechu a půdní prostor dvoupodlažního rodinného domu o půdorysu cca 12 × 8 metrů. K rychlému rozšíření požáru přispělo i větší množství sena a dřeva uskladněného na půdě. Z hořícího stavení se oheň přenesl také na hospodářský objekt sousedního domu. Obytnou část tohoto domu se hasičům podařilo před plameny zachránit. Žár částečně zasáhl také třetí dům, u kterého popraskaly skleněné výplně oken, poškozena byla i okna a omítka domu. Při požáru byli zraněni tři lidé ze zasažených domů. Dva muži se nadýchali zplodin hoření, jednoho zdravotníci ošetřili na místě, druhého s podezřením na otravu toxickými zplodinami převezli do nemocnice. Na místě byl ošetřen třetí muž, který utrpěl odřeniny na rukou. Protože majitel nejvíce zasaženého domu se psychicky zhroutil, na místo vyjel také psycholog HZS Jihomoravského kraje. Pro zdravotní problémy byl dopoledne do nemocnice převezen jeden ze zasahujících dobrovolných hasičů.
Požár se hasičům pomocí 12 zásahových vozidel včetně výškové techniky podařilo lokalizovat ve 2:13 hodin. K zásobování vodních proudů hasiči zřídili kyvadlovou dopravu od čerpacích stanovišť u hydrantu v obci a zdejší požární nádrže. K vypnutí elektrického proudu v domech byli na místo povoláni i pracovníci rozvodných závodů. Přestože většinu ohnisek plamenného hoření se podařilo do 6. hodiny ráno uhasit, na požářišti bylo nutné rozebírat konstrukce střech a stropů. V rozebírání ohořelých trámů a dohašování lokálních ohnisek hasiči pokračovali i během celého dopoledne. Na místě zasahují čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Do traktorové vlečky, kterou nechal přistavit starosta obce, hasiči také vyklízejí zbytky shořelých věcí a trámů.
Požár zcela zničil dřevěnou kůlnu a střechu obytné části domu, kde začalo hořet, a hospodářský objekt sousedního stavení. Třetí dům, který stojí dále od požářiště, byl poškozen silným žárem. Škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na tři miliony korun. Hodnotu majetku uchráněného zásahem hasičů vyčíslil na pět milionů korun. Příčina vzniku požáru je v šetření, podle dosud zjištěných poznatků vyšetřovatelé nevylučují nedbalost obyvatele jednoho z domů.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kuw-
Sdílet