Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osm jednotek vyjelo k požáru chaty v Liberci – Vratislavicích nad Nisou, vznikl z neodborné manipulace s otevřeným ohněm

Vedle několika požárů sazí v komínech byli hasiči přivoláni v sobotu večer k požáru chaty v ulici Zavřená v Liberci – Vratislavicích nad Nisou. Už oznamovatel uváděl, že jde o velký požár a operační důstojník ihned na místo vyslal 8 jednotek hasičů s jedenácti cisternami.

Zhruba půl hodiny nato nás na linku 158 upozornil řidič MHD Liberec na 23letého mladíka, který nastoupil do autobusu s popáleninami a řeznými ranami na těle a jel na Fügnerovu ulici v centru města.

Jak policisté později zjistili, jedná se o muže, který se dle vlastního tvrzení vloupal do chatky, aby tam mohl přenocovat. Později ho měl vzbudit požár s následným výbuchem. Mladíka, který zřejmě patří do místní komunity bezdomovců, převzali do péče na místo přivolaní zdravotníci rychlé záchranné pomoci.

Vladimíra Šrýtrová, policejní mluvčí


Z liberecké stanice vyrazila kromě výškové techniky i Tatra 815–7 určená pro velkoobjemové hašení. Zhruba po půl hodině se podařilo hasičům zabránit dalšímu šíření požáru a krátce po půlnoci byl zcela zlikvidován.

Škoda na objektu, uskladněném zahradním vybavení a technice byla majitelem vyčíslena na 500.000 Kč.


V neděli dopoledne policisté společně s hasiči Hasičského záchranného sboru provedli ohledání požářiště, aby zajistili, co bylo příčinou požáru a dvou následných explozí. Z tohoto ohledání vyplynulo, že požár vznikl z neodborné manipulace s otevřeným ohněm a zdrojem ohně byla přítomnost propanbutanového vařiče uvnitř chatky a přítomnost barviv a kanystrů s benzínem v okolí chatky.

Policisté budou v této věci chtít vyslechnout mladíka, který bude mít k případu ještě co říci. V současné době je mladík hospitalizován na popáleninovém centru Vinohradské nemocnice v Praze.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu „Krádeže“ a „Porušování domovní svobody“ , za které mu hrozí až tříletý trest vězení.

Vladimíra Šrýtrová, policejní mluvčí

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet