Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali leguána a vlaštovku

Do seznamu cizokrajných tvorů, které v několika posledních letech pomohli zachraňovat profesionální hasiči na území Moravskoslezského kraje, přibude po uplynulém víkendu i hnědozeleně zbarvený leguán.

Tomu se zalíbilo v pátek 15. 6. 2007 odpoledne na vzrostlé bříze v malé obci Vělopolí se dvěma stovkami obyvatel na hranicích Karvinska a Frýdecko-Místecka. Zřejmě utekl dětem, které se jím chtěly pochlubit kamarádům.

Na operační středisko hasičů zavolala rozrušená majitelka leguána. Když českotěšínská jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje přijela na místo, musela použít automobilový žebříku AZ 30, protože leguán se na bříze uvelebil až v desetimetrové výšce.

Hasiči ihned vyjeli nahoru, ale leguán párkrát rafinovaně přeskočil na jinou větev. Pak už nenašel žádnou únikovou cestu a odevzdal se do rukou hasičů, kteří jej strčili do pytle a svezli dolů. Plaz nebyl agresivní, podle majitelky je částečně ochočený. Samotný zásah netrval ani čtvrthodinu.

V neděli 17. 6. 2007 večer byli hasiči z Karvinska požádáni prostřednictvím operačního střediska o pomoc vlaštovce v Bohumíně, zamotané podle volajících „v drátech“. Na místo proto vyjel automobilový žebřík AZ 30 z bohumínské stanice HZS MSK. Vlaštovka sebou zmítala v motouzech na telefonním kabelu v Čáslavské ulici. Hasiči k ní okamžitě vyjeli nahoru, provázky přeřezali a životaschopnou vlaštovku z nich uvolnili. Pak ji posadili na nedaleký strom. Pták byl zachráněn za deset minut po nahlášení hasičům.

Například na konci května vyjížděli havířovští profesionální hasiči vysvobodit rorýse, který se při stavbě hnízda v mezeře panelového domu v Moskevské ulici také zamotal – tentokrát do vlastní stavby. A bruntálští hasiči zase v květnu osvobodili z kanálu v blízkosti rybníka mláďata divoké kachny, která propadla roštem kanálu.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet