Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sobotní program na Hasičských slavnostech v Litoměřicích

Přinášíme vám slibovaný článek s bohatou fotogalerií z Hasičských slavností v Litoměřicích, kde můžete shlédnout hasičskou techniku, práce policejních vrtulníků ve službách hasičů a hasičskou fontánu, která byla závěrem celých slavností.

Sobotní den začal nástupem jednotek s prapory a historickou technikou na náměstí, kde jednotky pozdravili mj. pánové Langer, Štěpán a Richter, poté následoval průvod zpět na výstaviště.

Zhruba o půl jedné, po návratu a rozmístění techniky, bylo výstaviště zahrada Čech otevřeno pro veřejnost, nutno říci, že návštěvníků bylo mnoho, akci přálo i počasí. Jako zpestření probíhal celé odpoledne program, a tak se nikdo nenudil – hasiči z Kaučuku předvedli ukázky lezecké skupiny z plošiny Bronto, po jejich skončení pak ochotně vozili zájemce do čtyřicetimetrové výšky, vojenští hasiči se předvedli s požárním tankem SPOT-55, Záchranná a požární služba letiště Ruzyně předvedla hašení s jejich speciálem Rosenbauer Panther. Hasiči v dobových uniformách ukázali sekyrkové cvičení tak, jak je známe z historických dokumentů, část sborů prezentovala svou techniku i v akci požárními útoky, a to jak s ručními, tak motorizovanými, parními i motorovými stříkačkami z předminulého a počátku minulého století.

Někteří na svých veteránech vozili po výstavišti zájemce zejména z řad nejmenších návštěvníků. Otevřena veřejnosti byla samozřejmě i stanice HZS Litoměřice.
I večerní program stál za shlédnutí, konal se na Lodním náměstí u řeky Labe. Svůj um zde předváděli vojáci s vrtulníky Sokol a nejrůznějšími plavidly a policejní letka s Bellem 412. Nejprve vojáci prezentovali několik způsobů záchrany osoby z vodní hladiny, a to jak pomocí plavidel, tak vrtulníku, poté následovala ukázka hašení Bambi vaky v podvěsu pod vrtulníky Bell 412 Policie ČR a W3A Sokol AČR, plnění vaků probíhalo z řeky přímo před zraky diváků. Všichni přihlížející ocenili přesnost shozů, piloti se museli trefit na jeden díl pontonového mostu taženého vojenským člunem „Veronika“.

Když se začalo šeřit, přišlo i na ukázky mobilního monitoru Ambassador jednotky HZSP Kaučuk Kralupy a monitoru na jejich Scanii PHA-60. Voda byla dodávána dvěma čerpacími jednotkami Somati Hytrans ze stavu HZS Středočeského a Ústeckého kraje. Když padla tma, došlo na vyvrcholení celých Hasičských slavností – nádhernou barevnou fontánu podbarvenou Vltavou, úplný závěr obstaral vydařený ohňostroj.

Na konec bych chtěl poděkovat hasičům z Kaučuku za to, že umožnili fotografování celého večerního programu z koše jejich plošiny.

Foto: Kamila Drábková a Lukáš Vejvar

-obr-, -wej-
Sdílet