Neděle 1. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nehodě na D1 byli zraněni tři lidé

K vážné dopravní nehodě a požáru vozidla hasiči vyjížděli odpoledne 24. 6. 2007 na dálnici D1 u Rousínova na Vyškovsku. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 16:43 hodin.

Na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic ve Vyškově a v Pozořicích. Na 216. kilometru D1 ve směru z Brna na Vyškov se střetla dvě osobní vozidla. Jedno z nich poškozené skončilo v odstavném pruhu dálnice, druhé zhruba šest metrů mimo vozovku převrácené na střeše. Obě vozidla se vzňala a při příjezdu hasičů byla celá v plamenech. Oheň auta natolik zdevastoval, že zatím je obtížné určit přesný typ vozidel. Při nehodě byli zraněni tři lidé. Ve vozidle pravděpodobného typu Fiat Punto, které skončilo v odstavném pruhu dálnice, byla zraněna řidička a těžké zranění utrpěla její dcera. Ve druhém vozidle, pravděpodobně Renaultu typu vanavan, byl těžce zraněn polský řidič. Při příjezdu hasičů byli všichni účastníci nehody mimo vozidla v péči zdravotníků. Těžce zraněnou dívku z Fiatu do nemocnice dopravil vrtulník Letecké záchranné služby. Vážně zraněného řidiče Renaultu zdravotníci na místě oživovali a poté převezli do nemocnice.

Hasiči zdravotníkům pomohli při ošetřování zraněných a při jejich nakládání k převozu do nemocnice. Požár hořících aut hasiči lokalizovali v 16:59 hodin a dohašovali dalších téměř 60 minut. Uhasit museli také dva stromy vedle dálnice, které se vzňaly od hořícího vozidla Renault. Ohořelé, zhruba osm metrů vysoké břízy pak na žádost policistů pokáceli. Před 19. hodinou hasiči pomohli při nakládání vraků aut k odtahu a při úklidu vozovky. Škodu na vyhořelých vozidlech vyšetřovatel předběžně odhadl na 900 tisíc korun.

Po dobu odstraňování následků nehody byla dálnice ve směru z Brna na Vyškov uzavřena a policisté provoz odkláněli přes Rousínov. V 18:50 hodin se podařilo zprovoznit jeden jízdní pruh.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Sdílet