Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve skladu v Černé za Bory na Pardubicku hořely komponenty k počítačům, požár způsobila pravděpodobně nedbalost

Dne 5. února 2014 v 11.43 hodin byl nahlášen na operační a informační středisko hasičů požár v bývalém areálu Továrny mlýnských strojů v Černé za Bory. Na místo vyjely jednotky hasičů ze stanice Pardubice a jednotky dobrovolných hasiči z obcí Sezemice, Dašice, Hostovice a Staré Hradiště.

Oheň hasiči likvidovali pěnou, která má nejen ochlazovací účinek, ale také izolační a zamezí tak lépe než voda přístupu vzduchu k hořícímu materiálu. V 12. 22 hodin byl lokalizován. Hustý dým, který zahalil celou halu, hasiči rozptýlili pomocí přetlakové ventilace.

Při likvidaci požáru hasiči museli používat dýchací techniku. V hale byly uskladněny palety s počítači. Postupně je hasiči museli vyvézt a dohašovat všechna skrytá ohniska. Dle slov vyšetřovatele požáru bylo zničeno přibližně 160 až 200 kusů palet s komponenty k počítačovým sestavám. Škoda přesáhne 1 milion korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši přibližně sto milionů korun. Požár hasiči zlikvidovali v 16.47 hodin. Poslední jednotky se na stanice vracely v 17.20 hodin.

Příčina vzniku požáru je s největší pravděpodobností nedbalost cizí osoby. Škoda není dosud vyčíslena, ale přesáhne určitě jeden milion korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet