Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nehodách bylo zraněno osm lidí

Osm lidí bylo dnes dopoledne zraněno při čtyřech dopravních nehodách, u nichž zasahovali jihomoravští hasiči. K první vážné nehodě hasiči ráno vyjížděli na dálnici D1 u Komořan na Vyškovsku.

Nehoda byla ohlášena v 6:29 hodin a na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice ve Vyškově. Na 219. kilometru dálnice ve směru z Vyškova do Brna havarovalo vozidlo Peugeot. Auto vyjelo mimo vozovku, narazilo do svahu a po odrazu a cca 10 – 15 metrech letu a několika přemetech skončilo převrácené na pravém boku v poli. Ve zdemolovaném vozidle byl zraněn řidič a spolujezdec. Při příjezdu hasičů byli oba mimo vozidlo v péči zdravotníků, na místě přistál i vrtulník Letecké záchranné služby. Hasiči pomohli při jejich ošetřování a nakládání k transportu do nemocnice. Na vraku auta udělali protipožární opatření a odpojili baterii. Protože únik provozních kapalin nebyl zjištěn a vozidlo z pole vyprostila odtahová služba, hasiči ukončili zásah.

Bez zranění skončila další dopravní nehoda v ulici Víta Nejedlého ve Vyškově-Dědicích, k níž jednotka profesionálních hasičů vyjížděla v 7:55 hodin. Z nabouraného auta unikl na vozovku olej. Hasiči skvrnu na vozovce zasypali sorbentem, komunikaci očistili a auto z jízdní dráhy odtáhli na parkoviště.

Tři lidé byli zraněni při nehodě vozidla Mitsubishi Lancer a dodávky Ford Tranzit ve Vinohradské ulici v Brně-Černovicích. Nehoda byla ohlášena v 9:13 hodin a na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Lidické ulici. Obě vozidla po srážce skončila v příkopu, zraněný řidič dodávky i řidič a spolujezdec z osobního auta byli při příjezdu hasičů mimo vozidla v péči zdravotníků. Hasiči pomohli při jejich ošetřování a při naložení k odvozu do nemocnice. U vozidel udělali protipožární opatření a odpojili baterie, do příjezdu policistů také usměrňovali dopravu.

K další vážné nehodě hasiči vyjížděli před polednem na silnici z Padochova do Ivančic na Brněnsku. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 11:33 hodin a na místě zasahovaly profesionální jednotky ze stanic v Ivančicích a v Rosicích. Vozidlo Škoda Favorit na rovném úseku silnice narazilo do stromu na krajnici. Auto po čelním nárazu začalo doutnat a při příjezdu hasičů bylo celé v plamenech. Z auta ještě před rozšířením požáru naštěstí vyvázli tři mladí lidé. Těžce zraněného 18letého řidiče, jeho stejně starého a rovněž těžce zraněného spolujezdce a 15letou sestru jednoho z mladíků z auta před plameny do bezpečné vzdálenosti vytáhl okolo projíždějící motorista. Hasiči pomohli při ošetřování tří zraněných a jejich naložení k odvozu do nemocnice. Požár auta za necelých 20 minut uhasili vysokotlakým proudem. Náraz do stromu a následující požár však auto prakticky zničil. Vrak vozidla hasiči odtlačili z vozovky a komunikaci uklidili.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet