Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči ve Varnsdorfu trénují záchranu osob z ledu, zvládají to se žebříkem i bez něj

Všechny směny profesionálních hasičů ve Varnsdorfu prochází na začátku února v rámci pravidelné odborné přípravy také školením na zamrzlých plochách: zdokonalují se v záchraně osob, pod nimiž se prolomil led.

Po teoretické přípravě všech přítomných se figurant – jeden z příslušníků jednotky – vzdálil od ostatních hasičů daleko od břehu a simuloval topící se osobu. Při jeho záchraně se postupně vystřídali všichni jeho kolegové a to ne jen jednou – hasiči si vyzkoušeli několik způsob záchrany.


Pokud je osoba v blízkosti břehu, stačí dobře mířený hod házecího pytlíku s lanem, jehož se osoba chytne a zasahující hasiči ji vytáhnou na břeh do bezpečí. Jak se přítomní hasiči přesvědčili, použít lze i improvizované pomůcky, například nádoba pro zachytávání unikajících kapalin při dopravních nehodách dokáže nahradit bójku a topící se člověk se ji může lépe chytnout.

Mezi další, pro někoho možná netypické, pomůcky při záchraně osoby z vody patří obyčejný žebřík, který vozí hasiči standardně na cisterně. Přivázán na laně poslouží místo nosítek a osoba se pomocí něj lépe dostává na břeh. Zasahujícímu hasiči také pomůže rozložit váhu a nedochází tak k dalšímu prolamování ledu.

Hasiči se také sami několikrát cvičně probořili ledem, aby si vyzkoušeli pocity zachraňovaného člověka. Dokonale se tak sžili s vodním živlem a v případě reálné události jim nebude voda dělat sebemenší problém. Nezbývá ale než doufat, že nasbírané zkušenosti nebudou muset využít v praxi.

Při výcviku byly použity suché obleky obleky Agama Work od místní dobrovolné jednotky, za jejich zapůjčení profesionálních hasiči svým dobrovolným kolegům děkují.

Sdílet