Úterý 8. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní nehoda v Rudné

Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun s technikou RZA VW, CAS 16-IVECO a VEA-HYUNDAI společně se ZZS Rudná a Policií ČR zasahovala dne 27. 7. 2007 v 16:57 hodin u dopravní nehody osobního automobilu Škoda 125L v Rudné.

Při příjezdu na místo bylo zjištěno, že osobní automobil je po čelním nárazu do stromu deformován v příkopu o strom a na místě spolujezdce je zaklíněna osoba, která byla zachycena pravou nohou v oblasti lýtka mezi vmáčklý podběh předního kola a sedačku. Postižený s poraněnou nohou byl při vědomí, komunikoval s přítomnými lékaři, kteří jej stabilizovali, a bylo nutné jej vyprostit. Tento rutinní úkon se však stal „oříškem“ díky citlivosti zraněného na bolestivé podněty a díky stavu vozidla, které se při vyprošťování deformovalo i v nečekaných místech v důsledku koroze v spojích a nosných prvcích. Citlivost postiženého zmírňovali lékaři několikanásobnou aplikací tišících prostředků. Vzhledem ke stavu zraněného při vědomí bylo velitelem zásahu po dohodě s vedoucím lékařem rozhodnuto postupovat co nejšetrněji i za cenu déle trvajícího vyproštění.

Postupně byl odpojen akumulátor umístěný v motorovém prostoru, stabilizováno vozidlo, uzavřen přívod plynu na LPG nádrži, odstřiženy sloupky A a B, odklopena střecha, odstřižena sedačka řidiče i zadní sedadla za účelem vytvoření prostoru pro manipulaci se zraněným a na pravém boku byl nasazen 1. rozpěrný válec, kterým se podařilo posunout o cca 15 cm dopředu palubní desku. Poté byl nasazen napříč kabinou 2. rozpěrný válec, jehož vysunutím došlo k oddálení pravého předního podběhu a následně i k uvolnění dolní končetiny postiženého. Pod zraněného byla nasunuta vyprošťovací deska (SCOOP-rám), opatrně byl vytažen z vozidla a přeložen do sanitky. Při tomto zásahu se vyplatilo okamžité vyslání dvou zásahových vozidel s hydraulickým vyprošťovacím zařízením, na místě události bylo účelně využito téměř veškeré vyprošťovací vybavení z RZA i CAS.

Celé vyproštění trvalo pro laika neuvěřitelných 58 minut. Ve shodě s názorem lékaře byla však precizní až „hodinářská“ práce adekvátním řešením k možnému poranění krční páteře, přičemž hasiči byli při zhoršení zdravotního stavu postiženého připraveni na pokyn lékaře vyprošťování urychlit.


mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun HZS Středočeského kraje
vrchní komisař

-wap-
Sdílet