Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně mají nové učební pomůcky pro pilaře, pomáhají jim například s nácvikem zajištění konstrukcí

Od poloviny února 2014 má Školní a výcvikové zařízení HZS ČR v Brně k dispozici nové učební pomůcky – makety dřevěných konstrukcí.

První znázorňuje zajištění svislé stavební konstrukce proti jejímu zřícení. Druhá maketa demonstruje vzájemné rozepření dvou svislých konstrukcí, případně zajištění výkopu. Třetí model ukazuje podepření vodorovné nosné stavební konstrukce. Jako inspirace k jejich zhotovení posloužily fotografie podobných maket, které si pro svoji potřebu zhotovili příslušníci HZS Moravskoslezské­ho kraje.

Poslední maketa představuje jednoduchou konstrukci sedlové střechy se středovými vazníky, zapuštěnými do kleštin. Na modelu je možné vysvětlit různé spojení krokví – tzv. „přeplátování“ a stažení šroubem i spojení pomocí čepu a dlabu. Jedná se o konstrukci, která se v současné době vzhledem k využití půdního prostoru k bytovým účelům často používá.

Nové modely tak velmi vhodně doplňují maketu sedlové střechy s dvojitou stolicí, která slouží k výuce v kurzech Obsluha motorových pil a Instruktor obsluhy motorových pil již bezmála dvacet let.

kpt. Bc. Zdeněk Ondráček
Foto: nprap. Antonín Pivoňka
Sdílet