Úterý 8. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy nýřanských hasičů

Teplé letní počasí se v minulém týdnu odrazilo i v počtu požárů. Jednotky z Nýřan zaznamenaly za uplynulý týden ve svém hasebním obvodu celkem 7 požárů. Z větší části se jednalo o požáry z nedbalosti nebo byla příčinou hra dětí se zápalkami.

V prvém případě vyjížděly jednotky HZS Nýřany a SDH obcí Nýřany a Tlučná k požáru pole za obcí Tlučná. Zde si děti hrály ve slámě, kterou následně zapálily. Požár se podařilo rychle lokalizovat a následně likvidovat na ploše 60 × 20 metrů. Hrozilo značné riziko, že se požár rozšíří do blízkého lesa a na okolní pole, kde dozrávalo obilí.

Opět nedbalost zapříčinila požár lesa a lesní školky v obci Zbůch. Pravděpodobně nedopalek cigarety byl příčinou požáru, který likvidovaly jednotky HZS Nýřany a jednotky SDH obcí Nýřany, Zbůch a Líně. Rychlým zásahem se podařilo požár lokalizovat na ploše 20 × 10 metrů.

Celkem třikrát musely jednotky PO vyjíždět k požáru briket a uhlí do skladu firmy Tempo na železniční stanici v Kozolupech. Zde se vždy jednalo o samovznícení briket ve venkovním skladu. Jednotky HZS Nýřany a jednotky SDH obcí Kozolupy a Město Touškov, vždy odstranily ohnisko požáru, brikety rozhrnuly na plochu a místo předaly zástupci firmy. Následně však došlo vždy k opětovnému samovznícení buďto jiné hromady, nebo jiného místa skladování. Průzkumem bylo zjištěno, že ve skladu je uloženo celkem 90 q. značně nekvalitních a nedosušených briket.

Nedohašené ohniště bylo příčinou požáru lesa a trávy za obcí Heřmanova Huť. Zde zasahovaly jednotky HZS Nýřany a JSDHO Heřmanova Huť, které požár zlikvidovaly jedním proudem C. Požár se obešel bez škody.

V neděli v podvečerních hodinách vyjely jednotky HZS Nýřany a jednotky SDH obcí Nýřany, Líně a Tlučná k požáru lesa mezi obce Líně Sulkov a Novou Ves u 87. km dálnice Praha – Rozvadov. Příčinou lesního požáru bylo vypalování izolace z vodičů. Při příjezdu jednotek PO hořelo na ploše 60 × 50 metrů špatně přístupného lesního porostu. Vodu k hašení bylo nutno dovážet od požární nádrže v obci Líně, která je vzdálena 4 km od místa požáru. Požár se podařilo dostat pod kontrolu během několika minut. Likvidace požáru trvala několik hodin s nasazením čtyř proudů C.


npor. Kučera Robert
velitel PS Nýřany ÚO Plzeň
HZS Plzeňského kraje

-wap-
Sdílet