Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třídenní cvičení IZS na Berounce

Taktické cvičení složek IZS se uskutečnilo ve dnech 29. až 31. srpna 2007 na řece Berounce v prostoru od přívozu Nadryby k tábořišti Kobylka. Po všechny dny tři dny se cvičilo v době od 7:30 do 15:30 hodin.

První den byla tématem zaměstnání „Likvidace nástražného výbušného systému a vyhledávání osob pod vodní hladinou“, druhý den „Odčerpání vody z elektrárenského náhonu pomocí čerpadel; práce na vodní hladině a vyhledávání osob pod vodní hladinou“ a třetí „Práce na vodní hladině, vyhledávání pohřešovaných osob nad i pod vodní hladinou a v okolí vodního toku od přívozu Nadryby k tábořišti Kobylka“. Cvičení se účastnili po všechny tři dny profesionální hasiči z Rokycan a Radnic. Každý den cvičila jedna směna profesionálních hasičů. První den se dále zúčastnli dobrovolní hasiči ze Zbirohu, Oseka a Radnic, Policie ČR a ZZS Plzeňského kraje, druhý den dobrovolní hasiči z Břas, Vranovic a Kříš, ZZS Plzeňského kraje, Policie ČR a THW z Německa a třetí den pak dobrovolní hasiči z Oseka, ZZS Plzeňského kraje, Policie ČR a Letecká a pátrací služba Armády ČR Plzeň–Líně.

Námětem cvičení první den byla „Spolupráce složek IZS při pátrání po podezřelých ze spáchání trestné činnosti (uložení nástražného výbušného systému v prostorách elektrárny Darová), nácvik a pátrání po osobách. Vyhledávání v souvislosti s pátráním po podezřelých. Společný zásah s jednotkami SDH obcí, PČR a ZZS“. Námětem druhého dne cvičení byla „Spolupráce složek IZS při pátrání po podezřelých ze spáchání trestné činnosti (uložení nástražného výbušného systému v prostorách elektrárny Darová), nácvik odčerpávání vody z náhonu v prostorách elektrárny v souvislosti s pátráním po podezřelých. Společný zásah s jednotkami SDH obcí, Policií ČR ,ZZS a THW“. Po vyčerpání náhonu byla nalezena jedna usmrcená osoba a jedna zraněná osoba. Zraněnou osobu hasiči ve spolupráci se ZZS vynesli na břeh a naložili do sanitky. Německá THW nasadila k vyčerpání náhonu speciální výkonné čerpadlo. Po vyčerpání náhonu hasiči sebrali ryby a další živočichy a pustili je do Berounky. Námětem třetího dne cvičení byl „Nácvik záchrany, pátrání a vyhledávání osob ve vodním toku a v jeho okolí, spolupráce s PČR, ZZS a vrtulníkem Letecké pátrací a záchranné služby Armády ČR“.

Cílem cvičení bylo především zdokonalení činnosti velitele zásahu při organizování likvidace nástražného výbušného systému, včetně vlastní likvidace pyrotechniky Policií ČR, záchrana osob, pátrání a vyhledávání osob na vodním toku ve spolupráci s psovody okresního ředitelství Policie ČR a pracovníky ZZS Plzeňského kraje. Procvičovala se také činnost operačních středisek a stálých služeb IZS, zejména operačních středisek Správy Západočeského kraje Policie ČR a operačního a informačního střediska HZS Plzeňského kraje v souvislosti s oznámením o nálezu výbušného systému, vybudování týlu pro zásah IZS a provedení uzávěry PČR při nálezu nástražného výbušného systému. Šlo i o zdokonalení a prohloubení potřebných znalostí a dovedností osádek motorového člunu potřebných pro záchranné práce na tekoucí vodní ploše.

Hasiči například nacvičovali vytýčení nebezpečné zóny, uzávěru na řece, evakuaci osob, pátrání po osobách v náhonu elektrárny, čerpání vody z náhonu aj,. Příslušníci Policie ČR měli za úkol vyhledat nástražný výbušný systém, vytyčit nebezpečnou zónu a provést bezpečnostní uzávěru na vnější hranici zásahu. Nacvičovali též pátrání po osobách za využití služebních psů. Cvičit se bude po všechny dny před obědem v prostoru elektrárny a po obědě u Čimického jezu.

Tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje: por. František Vaško

-wej-
Sdílet