Pátek 26. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Je to naše práce…

Přinášíme vám pohled na dva včerejší výjezdy jednotky Hasičského záchranného sboru Českých drah z požární stanice v hl. městě Praha. Bohužel při nich došlo ke dvěma úmrtím osob, jednalo se o sebevraždy skokem pod jedoucí vlak.

První poplach, a tedy oznámení výjezdu, se pro družstvo a vyšetřovací automobil HZS ČD Praha rozezněl krátce před druhou hodinou odpolední dne 31. 8. 2007. Bylo oznámeno, že se jedná o střet osoby s vlakem na volné trati někde mezi zastávkou Praha–Klánovice a stanicí Úvaly u Prahy. Během cesty bylo operačním střediskem upřesněno, kde ke střetu mělo dojít, a zároveň oznámeno, že na místo jede také jednotka státních hasičů z Českého Brodu. Stále však nebylo zřejmé, zda se jedná o již mrtvou osobu, a tak během jízdy se nám v cisterně honila hlavou myšlenka, jestli se bude vyprošťovat tělo z pod vlaku či co se vlastně bude dít. Na staré kolínské se za náš Mercedes připojila sanitka pražské ZZS, jela za námi až do Klánovic, ale pak pokračovala k jinému případu.

Náš Mercedes hledal místo události, neboť trať, kde ke střetu mělo dojít, vede několik kilometrů lesem, jenž ji lemuje z obou stran, takže o nějakém přístupném místě se nám mohlo jen zdát. Rozhodl jsem, že to vezmeme pro nás již známou lesní cestou a tam to prostě musí někde být… Ono hledat v takovém prostředí místo události je vskutku něco jiného, než když máte přesnou adresu i se stránkou almanachu… Na dráze se místo ještě může určit dle traťového kilometru, ale ten nám nikdo nenahlásil a v tomto případě by to bylo i bezpředmětné. Po několika kilometrech jízdy lesem vidíme v dálce majáky, byl to českobrodský dědeček Dennis RS 133. Po příjezdu k němu jsem společně s velitelem státních hasičů pokračoval pěšky lesem k trati, kde by místo střetu mělo být. Lesní procházka byla asi 1,5 km dlouhá. Pak vidíme sanitku a hle, jsme zřejmě někde blízko. Sanitka je menší, tudíž se dostala podstatně blíže než naše cisterny, a to nemluvím o tom, že Dennis není moc do terénu.

Po výšlapu na násep vidíme v dáli stát známý rychlovlak Pendolino a za ním v kolejišti ležící tělo. Bylo tedy jasné, že co se záchranných prací či vyprošťování týče, jsme tu tzv. houby platní, ale bude se muset provést očista kolejového svršku. Jednotka hasičů z Českého Brodu byla s díky za pomoc odeslána domů a naše drážní zůstala na místě, aby provedla zajištění místa a již zmíněnou očistu. Na místo dorazil již i drážní vyšetřovatel RIBŽD, kterému strojvedoucí sdělil, jak ke střetu došlo. Nemohu ho zde popsat, ale jednalo se o sebevraždu. Tělo bylo doktorem ohledáno, poté přikryto plachtou a čekalo se na příjezd výjezdové skupiny kriminální služby. A to i přes skutečnost, že se jednalo o zjevnou sebevraždu. Po případu manželů Stodolových se musí každé úmrtí perfektně vyšetřit, tedy i toto.

Čekání na místě s mrtvolou za zády na horkém sluníčku není to pravé, neb policie si dala nikoliv její vinou na čas. Když bylo vše vyšetřeno, plně obsazené Pendolino (zhruba 300 cestujících) pokračovalo na své cestě směr Ostrava. Po příjezdu pohřební služby bylo tělo naloženo na vozík a transportováno mnoho set metrů do vozu. Až poté se mohl za pomoci chemických prostředků a vody očistit kolejový svršek. Celá akce trvala několik hodin… Na poškozeném rychlovlaku Pendolino, který se střetl se sebevrahem v rychlosti 120 km/h, vznikla škoda 70 000,–Kč.

Během toho došlo na druhém konci Středočeského kraje ke střetu motorkáře s vlakem, naštěstí se událost obešla bez zranění…

Naše jednotka se vrátila zpět na svoji základnu, z oběda se stala pozdní večeře… Neodbyla ještě ani osmá hodina večerní a byl hlášen další střet vlaku s osobou. Tentokrát v pražské Malé Chuchli. Vyšetřovatel RIBŽD na místo přejel z nehody motorkáře a k události bylo povoláno policii opět i naše družstvo s Mercedesem. Jednalo se s největší pravděpodobností znovu o sebevraha. Tentokrát bylo místo nehody přesně nahlášené a po příjezdu k události mnohem lépe přístupné, a tak byl z vozu CAS 24 natažen vysokotlaký proud a za pomoci chemických prostředků se opět provedla očista kolejového svršku.

Můžete namítat, že to nejsou nikterak složité případy, ano, to je pravda, ale člověku na klidu moc nepřidá fakt, že jede dvakrát pomáhat a ono to neklapne. Jistě, jednalo se o sebevrahy, ale i přesto to není dobrý pocit z výjezdu…

Tolik mé malé zamyšlení nad neveselou páteční službou. Bohužel výjezdy ke střetům osob s vlakem nejsou nikterak neobvyklé a ve valné většině končí smrtí člověka. Pokud přeci jen přežije, je to je dílem štěstí a náhody, to mi věřte. Za mých skoro 13 let práce u drážních hasičů jsem takto viděl zemřít opravdu neskutečné množství lidí. A to nemluvím jen o sebevraždách. Zfetovaný mladík vtáhl svoji přítelkyni pod jedoucí soupravu, těsně před našim příjezdem bohužel vydechla naposled, když jde mladá dívka s kamarádkou v noci po kolejích, obě ještě v opojení a dobré náladě ze zábavy, nevidí neslyší a najednou přijel nákladní vlak. Jedné z nich se po fyzické stránce nic nestalo, druhá dívka, které mělo být zanedlouho 18 let, no nebyl to pěkný pohled… Parta dětí si hrála u železničního tunelu, holčina, tuším 12 let, zachytil ji vlak, utrpěla velmi těžká zranění, pak její složitý transport z nepřístupného místa do sanitky, ke kterému byl povolán i automobilový žebřík, a tak bych mohl mluvit dlouho. O opilých drsných mladých mužích u vinohradských tunelů, provolávajících slávu nejmenovanému vůdci, by mohl hovořit kolega. Jeden z nich přišel těsně nad kotníky o obě nohy…

Ovšem i při těchto hrůzách občas vidíme štěstí v neštěstí. Při jedné mé službě, zrovna bylo 24.12.200×, tedy Štědrý den, byl hned při ranní kávě hlášen střet osoby s vlakem, v onen rok těchto případů bylo extrémní množství, a tak si říkám, to je ale pěkný vánoční dárek. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že sice projíždějící pantograf zachytil člověka, ale nezabil ho. U kolejiště seděl v podřepu opilec, zjevně ani netušil, kde se vůbec nachází, a v tom okamžiku přijel vlak. Stupačkou o něj zachytil a odhodil ho do dáli. Při této události přišel opilý pán „pouze“ o ucho, které mu vlak utrhl! Nic víc se mu nestalo, zřejmě ten „nahoře“ si řekl, že když jsou ty vánoční svátky, nenechám ho zemřít…

Ano, i toto je naše práce…

-wap-
Sdílet