Úterý 8. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry na Brněnsku způsobily škodu za 800 tisíc

Od začátku týdne hasiči v Jihomoravském kraji vyjížděli ke 14 požárům, které podle předběžného odhadu způsobily škodu dosahující 800 tisíc korun. Zásahy hasičů uchránily majetek v hodnotě pěti milionů korun.Ilustrač­ní foto


Největší škodu, předběžně vyčíslenou na 500 tisíc korun, způsobil pondělní požár třípodlažního domu v Brandlově ulici v Hodoníně. Požár byl ohlášen dvě minuty po 19. hodině a operační středisko HZS na místo vyslalo čtyři požární jednotky profesionálních hasičů ze stanice v Hodoníně a dobrovolné jednotky z Rohatce, Dubňan a Dolních Bojanovic. Oheň vypukl na okrasném stromě, odkud se rozšířil na střechu sousedního domu. Hasiči požár dostali pod kontrolu v 19:14 hodin. V průběhu zásahu bylo nutné rozebrat část střechy, podrobně prozkoumat podkroví a pomocí bezkontaktního teploměru najít skrytá ohniska hoření. Kvůli přístupu na střechu museli hasiči odřezat i ohořelý strom. Vzhledem k riziku pádu částí střechy z parkoviště odstranili tři zaparkovaná auta. Dohašování hasiči ukončili ve 21:09 hodin. Příčina vzniku požáru, který zničil část střechy na ploše zhruba 12 × 8 metrů a poškodil fasádu, plastová okna a klimatizační jednotky, je dosud v šetření. Zjištěné poznatky však nasvědčují, že velmi pravděpodobnou příčinou byla dětská hra s otevřeným ohněm, který zapálil okrasný strom, z něhož plameny přeskočily na střechu domu.

Čtyři požární jednotky vyjely v pondělí k požáru rodinného domu v Přísnotické ulici v Žabčicích na Brněnsku. Požár byl ohlášen v 15:09 hodin a operační středisko HZS na místo vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Židlochovicích a Pohořelicích a dobrovolné jednotky z Žabčic a Přísnotic. Oheň vznikl v dětském pokoji v podkroví domu a zasáhl i část podlahy a stropu. Hasiči, kteří v silně zakouřeném prostoru zasahovali v dýchací technice, proti plamenům nasadili vysokotlaký proud a k odvětrání dýmu spustili přetlakovou ventilaci. Rozebrat bylo třeba i několik čtverečních metrů stropu. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 15:37 hodin a dohasili v 16:54 hodin. Oheň zničil zařízení pokoje a zplodiny hoření poškodily také stavební část domu. Škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 200 tisíc korun. Jako dvě možné příčiny vzniku požáru vyšetřovatel označil technickou závadu na nabíječce mobilního telefonu nebo nedbalost při kouření.

Unimobuňku o rozměrech zhruba 3 × 5 metrů zničil v úterý dopoledne požár v Syrovicích na Brněnsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 8:52 hodin a na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Židlochovicích a dobrovolná jednotka ze Syrovic. Při jejich příjezdu byla celá unimobuňka využívaná jako chatka v plamenech ve čtvrté, závěrečné fázi hoření. Hasiči proti plamenům nasadili dva vodní proudy. Požár dostali pod kontrolu v 9:05 hodin a zlikvidovali o 40 minut později. Průzkum během zásahu nepotvrdil podezření lidí z okolí, že uvnitř objektu někdo zůstal. Zbytky shořelé buňky hasiči museli strhnout. Příčinou vzniku požáru byla zřejmě nedbalost nezjištěné osoby. Škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na 20 tisíc korun.

K požáru nákladního vozidla MAN hasiči v úterý dopoledne vyjížděli do Zaječí na Břeclavsku. Požár byl ohlášen v 10:05 hodin a na místě zasahovala profesionální jednotka ze stanice v Hustopečích. Oheň ještě před příjezdem požárních jednotek ručním hasící přístrojem uhasil řidič protijedoucího auta. Hasiči sorbentem na vozovce zasypali deset metrů dlouhou olejovou skvrnu, místo události zajistili pomocí kuželů a uklidili komunikaci. V kamionu zahořelo v motorovém prostoru. Příčinou vzniku požáru byla zřejmě technická závada, škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 10 tisíc korun.

Tři jednotky hasičů zaměstnal v úterý dopoledne požár jednoho z objektů v areálu společnosti ADAST v Adamově na Blanensku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 8:51 hodin a na místě zasahovala profesionální jednotka ze stanice v Blansku a jednotky SDH v Adamově a v podniku ADAST. Jednalo se o požár ve druhém nadzemním podlaží, kde hořela část dřevěného podhledu a stropu haly procházející rekonstrukcí. Oheň vypukl při likvidaci bývalého odsávacího zařízení pomocí svařovací soupravy. Od rozžhaveného potrubí se vzňala elektroinstalace a oheň se rozšířil také na dřevěný podhled a strop. Pracovníci opravující halu před ohněm a kouřem stihli odejít a z haly stačili také do bezpečí vyvézt tlakové lahve svařovací soupravy. Hasiči, zasahující v dýchací technice, proti plamenům nasadili dva vodní proudy. Požár dostali pod kontrolu v 9:46 hodin, po rozebrání části stropu a dohašení skrytých ohnisek oheň zlikvidovali v 11:37 hodin. Halu také odvětrali. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při řezání plamenem, způsobenou škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na 50 tisíc korun.


-kaw-
Sdílet