Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při instrukčně metodickém zaměstnání JSDH si padesátka hasičů na jihu Moravy natrénovala zásahy při povodních

V pátek 4. a sobotu 5. dubna 2014 se uskutečnilo první instrukčně metodické zaměstnání pro jednotky SDH obcí předurčené k plnění úkolů na úseku ochrany obyvatelstva, které zorganizoval Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje, ve spolupráci s oddělením krizového řízení a obrany Krajského úřadu Jihomoravského kra­je.

Tomuto zaměstnání předcházely několikatýdenní přípravy jednotlivých stanovišť výcviku, na kterých hasiči získávali teoretické poznatky a praktické dovednosti. V letošním roce bylo zaměstnání orientováno na povodně a protipovodňovou ochranu. Další roky pak budou následovat technické zásahy a evakuace obyvatelstva.


Vše započalo v pátek odpoledne, kdy do areálu Zařízení HZS JMK v Tišnově přijelo 54 hasičů z 9 předurčených jednotek SDH (Blížkovice, Bořitov, Brankovice, Brno – Slatina, Drnovice, Kobylí, Okrouhlá, Židlochovice a Žeravice).

Na úvod je čekal vstupní test, seznámení se základy bezpečnosti práce a teoretická část odborné přípravy, v níž jim byla představena koncepce využití těchto jednotek v operačním řízení. Poté již následoval praktický výcvik, který odborně vedli příslušníci z oddělení IZS a služeb, KOPIS a příslušník z oddělení OOKŘ HZS Jihomoravského kra­je.

V průběhu pátečního večera si všichni hasiči prakticky vyzkoušeli základy provádění evakuace osob, evidenci evakuovaných osob, možné způsoby čerpání vody, osvětlení místa zásahu a organizaci plnění protipovodňových pytlů pískem.

Všichni se také seznámili s kontejnerem nouzového přežití a vyzkoušeli si stavbu nafukovacích stanů. Každá jednotka si vybudovala své týlové zázemí, které bude v budoucnu využívat např. i pro zajištění týlu při déle trvajících zásazích.

Na závěr prvního dne zaměstnání se zúčastnění seznámili s týlovým zázemím ostatních JPO a dostali teplou večeři připravenou v kontejneru nouzového přežití (KNP) HZS JMK. Krátce před půlnocí se hasiči uložili ke spánku.


Sobotní zaměstnání začalo v 6:30 snídaní, která byla opět vydávána v KNP. Po snídani se jednotky v koloně přesunuly do obce Veverská Bítýška, kde na břehu řeky Svratky pokračoval další praktický výcvik. Na 3 pracovištích byly hasičům představeny základy uzlové a lezecké techniky, základy radioprovozu, práce na vodě, taktika uvolňování předmětů z koryt řek a seznámení s mobilním operačním pracovištěm.

Na posledním stanovišti si všichni vyzkoušeli stavbu protipovodňových stěn s využitím pytlů s pískem a mobilních protipovodňových zábran firmy Gumotex, a. s. Břeclav.

Po ukončení dopoledního zaměstnání se jednotky přesunuly zpět do Tišnova, kde jim byl z KNP vydán teplý oběd, po kterém následovalo závěrečné vyhodnocení dvoudenního zaměstnání.

Jménem organizátorů bychom chtěli poděkovat všem zúčastněným členům dobrovolných jednotek za příkladný přístup k celému IMZ, příslušníkům HZS JMK, kteří pro jednotky připravili zajímavé a přínosné zaměstnání a Krajskému úřadu Jihomoravského kraje za finanční zajištění celé akce.

plk. Ing. Petr Oháňka
náměstek ředitele HZS JMK pro úsek IZS a OŘ
Sdílet