Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po výbuchu v bytě hasiči v Blansku vyvedli z bytu jednu zraněnou osobu, příčiny vyšetřují policisté

Před jednou hodinou odpolední vyslalo operační středisko hasičů tři jednotky na blanenské sídliště. Krátce předtím obdrželo informaci, že mělo dojít k výbuchu v bytě a následnému požáru. Zranil se při něm jeden obyvatel bytu. Po příčině pátrali i policejní pyrotechnici.

Přesně ve 12.51 vyjeli hasiči k nahlášené události. Prvotní informace byly, že se jedná o výbuch plynu a následný požár v 8. podlaží panelového domu. V bytě se měly nacházet zraněné osoby.

Průzkumem jsme zjistili, že v bytě se v době výbuchu skutečně vyskytovali dva muži. Jeden muž byl zraněn. Hasiči jej společně se zdravotnickou záchrannou službou vyvedli z domu. Muž byl následně převezen sanitním vozem k dalšímu ošetření.

Hasiči odvětrali zakouřený byt, uzavřeli plyn i vodu, vypnuli elektrickou energii a ohraničili nebezpečný prostor – okolí domu, kam doletěly střepy z rozbitých oken. Hasit nemuseli, přestože došlo ke krátkému zahoření. Požár uhasl ještě před příjezdem hasičů.

Škoda na majetku způsobená tímto zahořením je minimální oproti tomu co „napáchal“ výbuch na vyražených oknech a vnitřním vybavení bytu.

Hasiči na místě zásahu spolupracovali s pohotovostí plynáren, protože prvotní indicie nasvědčovaly, že k výbuchu došlo vlivem úniku plynu. Tuto variantu vyloučili plynaři, vyšetřovatel i přivolaní policejní pyrotechnici. Nedbalost při domácí výrobě chemikálie je stanovisko vyšetřovacího týmu.Výbuch v jednom z bytových domů v Blansku šetří od jedné hodiny odpolední blanenští policisté. Byl při něm těžce zraněn pětadvacetiletý muž. Policisté v současné době zjišťují, proč k výbuchu došlo. Na místě zasahují zdravotníci a hasiči z Blanska, Černé Hory a Rájce.

Hasiči společně se ZZS JMK vyvedli z domu jednu zraněnou osobu. Následně odvětrali zakouřený byt. Na místo byli přivolání policejní pyrotechnici, kteří vyloučili, že by na místě došlo k výbuchu plynu a že by hrozily další výbuchy. Podle jejich předběžných zjištění na místě vybuchla zatím neznámá, podomácky vyrobená chemikálie. Případ však policie nadále vyšetřuje.

por. Mgr. Iva Šebková
Policie ČR
Sdílet