Úterý 8. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva domovní požáry v Brně

Ke dvěma požárům v obytných domech vyjížděli dnes hasiči v Brně. Krátce před 10. hodinou byl operačnímu středisku HZS ohlášen požár v přízemí pavlačového domu v Bratislavské u­lici

. Na místo vyjely dvě jednotky hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici. Jednalo se o požár dřevěné fasády kryté pavlače ve dvorním traktu a oheň se rozšířil na ploše zhruba 10 čtverečních metrů z přízemí do druhého patra. Před dýmem, který se z přízemí rozšířil do vyšších podlaží, stihli obyvatelé bytů uniknout. Oheň před příjezdem hasičů kbelíky s vodou uhasili pracovníci stavební firmy, která opravuje dům. Obyvatelé domu Hasiči mírně ohořelé místo prolili vodou a ochladili pomocí vysokotlakého proudu. Termokamerou také zkontrolovali, zdali pod deskami nezůstala skrytá ohniska hoření, a horká místa ještě ochladili. Požár hasiči lokalizovali 12 minut po 10. hodině a za další dvě minuty zlikvidovali. Když po odvětrání domu měření neprokázalo zvýšenou koncentraci oxidu uhelnatého, hasiči zásah v 10.27 hodin ukončili. Požár vznikl zřejmě od odlétnutých jisker při práci na opravě domu, škoda nebyla vyčíslena.
Ve 14.33 hodin byl operačnímu středisku HZS ohlášen požár v panelovém domě v Souběžné ulici v Brně-Židenicích. Na místo vyjely dvě jednotky hasičů ze stanic v ulici Tuřanka a v Lidické ulici. Událost byla ohlášena jako požár ve čtvrtém patře domu. Průzkum na místě však ukázal, že hořela elektroinstalace ve stoupací šachtě pro rozvody inženýrských sítí v přízemí domu a kouř se rozšířil do vyšších pater. Oheň před příjezdem jednotek HZS téměř uhasili pracovníci firmy, která přestavuje kotelnu. Hasiči po vypnutí přívodu el. proudu požár dohasili ručním hasícím přístrojem na bázi CO2. Požár lokalizovali v 15.14 hodin a likvidovali za další čtyři minuty. Stoupací šachtu hasiči také zkontrolovali termokamerou a dům odvětrali. Příčina vzniku požáru ve v šetření, zjištěné poznatky nasvědčují, že oheň vznikl při řezání ocelového nosníku, který přesahoval do stoupací šachty. Od žhnoucího nosníku se zřejmě vzňala elektroinstalace. Při požáru nebyl nikdo zraněn, škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na 10 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kuw-
Sdílet