Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hrad Špilberk byl v obležení hasičů, cvičili zásah při požáru a ověřovali možnosti dálkové dopravy vody

Brněnští hasiči dnes ověřili svoji připravenost vypořádat se s požárem v historickém areálu hradu Špilberku. Záměrem taktického cvičení bylo zlikvidovat požár v severním křídle hradu a především prakticky ověřit dálkovou dopravu vody na místo požáru.

Cvičení vyplynulo z aktivní spolupráce brněnských profesionálních hasičů s Muzeem města Brna, které brněnskou dominantu spravuje a stále se snaží zlepšovat její protipožární zabezpečení. Vzhledem k rozlehlosti a uspořádání objektu to není jednoduchý úkol.

Zásahu se účastnilo osm jednotek jak profesionálních tak dobrovolných hasičů. Do akce se zapojilo celkem čtrnáct cisteren. Část z nich zajišťovala kyvadlovou dopravu vody od nadzemního hydrantu na ulici Údolní. Je to jeden ze 157 brněnských ověřených nadzemních požárních hydrantů, které mají ve své správě Brněnské vodárny a kanalizace. I ty se do cvičení zapojily a aktivně spolupracovaly s přípravou cvičení i v jeho průběhu.

Hasiči natáhli hadicové vedení v řádu stovek metrů a na velké nádvoří hradu se podařilo dostat 2000 litrů vody za minutu. Při organizování pohybu vozidel v poměrně stísněných podmínkách v okolí hradu využil velitel zásahu navigační systém GINA.

Díky němu mohl sledovat aktuální polohu cisteren a jejich pohyb mezi nadzemním hydrantem a místem zásahu. Výsledky cvičení a praktické poznatky budou sloužit k zlepšení taktických postupů při případném zásahu v areálu hradu Špilberku.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet