Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Hrádku čerpali vodu, v pohotovosti byli více než třináct hodin

Dne 27. května 2014 ve 23:11 byla jednotka SDH Hrádek (Plzeňský kraj) KOPISem povolána k čerpání vody v Kamenném Újezdu. Jednalo se o zatopený rodinný dům, ve kterém se hladina vody i přes čerpání držela na 1 metru ve sklepních prostorách.

Hasiči Hrádek si vyžádali pytle s pískem a do 03:15 jednotka čerpala vodu a stavěla hráze z pytlů v Kamenném Újezdě. Následně byla jednotka vyslána zpět do Hrádku u Rokycan, kde je aktuálně 3. stupeň povodňové aktivity, který z 0 na 3. stupeň přišel během 2 hodin.

V Hrádku u Rokycan jednotka monitorovala riziková místa, bylo rozhodnuto, že protipovodňová stěna se postaví, pokud voda dosáhne 195cm hladiny. Maximum bylo zatím 183cm. Následně jednotka vyjela na Základní školu Hrádek, kde se voda držela na střeše školní jídelny a protékala dovnitř..

Hasiči zajistili odtok vody a pročistili odtokové kanály. Poté jednotka vyjela na čerpání sklepů mezi Hrádkem a Kamenným Újezdem. Dále jednotka pravidelně vyjíždí na monitoring rizikových míst a řídí průtok vody pomocí stavidla. Aktuálně se za hrádeckým stavidlem, kde se v případě potřeby staví protipovodňová stěna, utrhl velký kus ostrůvku uprostřed řeky.

Nyní v 11:30 je jednotka v pohotovosti a na výjezdech nepřetržitě již téměř 13 hodin.

Sdílet