Pondělí 8. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lanovka na Javorový vrch se zasekla, hasiči v horkém počasí zachránili téměř čtyřicet osob včetně dětí

Hasiči byli v neděli odpoledne povoláni k záchraně osob uvězněných na nefunkční lanovce na beskydský vrch Javorový v místní části Třince-Oldřichovicích. Podle hlášení se mělo na lanovce nacházet asi 60 uvězněných osob.

Operační středisko HZS MSK obdrželo tísňové hlášení v 13:24 hodin od operačního střediska Policie ČR. Na místo bylo ihned vysláno celkem 8 jednotek hasičů a další základní složky IZS (ZZS Moravskoslezského kraje a Policie ČR), na místo vyrazil také řídící důstojník územního odboru Frýdek-Místek, Městská policie Třinec a Horská služba.

Jednotky hasičů, které vyjely na místo, byly z HZS MSK ze stanic v Třinci, Frýdku-Místku, Ostravě-Porubě, Ostravě-Zábřehu, Nového Jičína, Karviné a Opavy a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Třince-Gutů. Z celkového počtu 34 hasičů se jednalo o 20 specialistů-členů lezeckého družstva a lezeckých skupin, kteří jsou vycvičeni a vybaveni na zásahy ve výškách a nad volnou hloubkou.

Po příjezdu se okamžitě hasiči vydali na pomoc uvězněným osobám. Podle údajů provozovatele se na lanovce v době, kdy lanovka přestala fungovat, mělo nacházet 50 osob. Hasiči bezprostředně zachránili 2 osoby (1 dospělou osobu a 1 dítě), poté se podařilo lanovku provizorně opravit a celkem 36 osobám (z tohoto počtu 8 dětem) hasiči pomohli opustit sedačky lanovky.

Dvě zachráněné osoby byly předány do péče posádek Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje. Bylo zjištěno, že došlo k jejich lehké dehydrataci, po poskytnutí neodkladné péče a doplnění tekutin byly obě osoby dle mých informací propuštěny domů.

Jelikož bylo zřejmé, že několik osob opustilo lanovku svépomocí, bylo rozhodnuto, že hasiči provedou ještě průzkum pod celou trasou lanovky a na přilehlých turistických cestách, zda některý z pasažérů nepotřebuje pomoc. Hasiči byli rozděleni do několika skupin a zkontrolovali všechny osoby, které zde objevili, naštěstí nikdo pomoc již nepotřeboval.

Celý zásah komplikovalo velké horko, proto byly zajištěny pro zasahující i uvězněné osoby nápoje. Celý zásah zabral hasičům zhruba 3,5 hodiny, poslední jednotka se vrátila na svou základnu těsně po půl šesté hodině odpolední. Proč lanovka přestala fungovat, je nyní v šetření Policie ČR a příslušných úřadů.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet