Sobota 6. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pád ultralightu u obce Kamenná nepřežila i přes veškerou snahu záchranářů dvoučlenná posádka

Krátce po půl deváté dopolední obdrželo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o pádu letadla u obce Kamenná.

K zásahu byly vyslány jednotka profesionálních hasičů ze stanice Trhové Sviny a jednotky SDH obcí Horní Stropnice a Nové Hrady. Jako posilové jednotky vyjeli včetně technického kontejneru profesionální hasiči ze stanic České Budějovice a Kaplice.

Jako první na místo nehody přijela trhosvinenská jednotka. Její velitel podal zprávu, že se jedná o malý dvoumístný ultralight, ve kterém cestovaly dvě osoby. Dále informoval, že letadlo po pádu nehoří, trhosvinenští profesionální hasiči u něj provedli pouze protipožární opatření. Obě osoby z letadla vytáhli svědkové nehody a ihned i obou zahájili resuscitaci. V té pak pokračovali hasiči a následně zdravotníci ZZS. I přes jejich veškerou snahu nebylo oživování úspěšné. Oba muži svým zraněním podlehli.

Zásah českobudějovické a kaplické jednotky nebyl potřeba, stejně tak jako zásah jednotek SDH. Všechny byly vráceny zpět na základny.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet