Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny kolem trati z Brna na Břeclav likvidovalo 22 jednotek

Kolem železnice z Brna na Břeclav hořela tráva a polní porost. Hasiči likvidovali několik ohnisek na úseku asi 20 kilometrů od Holasic na Brněnsku po Šakvice na Břeclavsku. Škody jsou odhadovány v desítkách tisíc.

Hasiči začali po půl jedenácté dopoledne postupně vyjíždět k požárům podél železniční trati. Většinou se plameny nerozšířily z železničního náspu. U Vojkovic na Brněnsku však zasáhly také pole s obilím a způsobily škodu do 10 000 korun. Také u Pouzdřan na Břeclavsku se požár rozšířil až do pole s obilím. Tam se škoda pohybuje kolem 20 000 korun. V obou případech se jednotkám podařilo zastavit šíření požáru směrem do pole.

Vzhledem ke vzdálenosti, na které se ohniska nacházela, zasahoval na místě také vrtulník, který monitoroval situaci a podával zprávu veliteli zásahu.

Celkem se na likvidaci požárů podílelo 22 dobrovolných a profesionálních jednotek a situaci dostaly pod kontrolu během dvou hodin.

Požáry vznikly s největší pravděpodobností od kolem projíždějícího vlaku. Podobné zásahy nejsou v letním období neobvyklé. V tomto případě se však jednalo o nezvykle dlouhý úsek, na kterém musely jednotky zasahovat.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet