Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jedna osoba zemřela při střetu auta a rychlíku na Českobudějovicku, další člověk byl těžce zraněn

U obce Hrdějovice na Českobudějovicku na železničním přejezdu tratě vedoucí z Českých Budějovic do Plzně došlo dnes po osmé hodině ranní k tragické dopravní nehodě.

Informaci o nehodě obdrželo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje prostřednictvím tísňové linky 112 v 8:10 hodin. Na místo okamžitě vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému. Průzkum provedený českobudějovickými profesionálními hasiči ukázal, že se jedná o střet osobního automobilu tovární značky VW Caddy a projíždějícího rychlíku.

Vlak nárazem osobní auto zcela zničil. Řidič auta utrpěl těžká zranění, byl zdravotníky ZZS transportován do nemocnice. Jeho spolujezdec střet nepřežil. V rychlíku cestovalo několik desítek osob. Nemáme informaci, že by nikdo z nich byl zraněn. Byla pro ně zajištěna náhradní doprava.

Českobudějovická profesionální jednotka provedla kontrolu úniku provozních kapalin a pomohla cestujícím s evakuací. Další zásah jednotky HZS nebyl potřeba. Po půl deváté se oba vozy HZS vrátily zpět na základnu. Nehodu si převzala jednotka HZSP SŽDC a Policie ČR. Provoz na železniční trati byl zastaven.

Pro likvidaci následků nehody byl jako posilová jednotka v 11:05 hodin vyslán z českobudějovické stanice automobilový jeřáb. Jeho zásah byl ukončen před po poledni, celá událost byla operačním střediskem uzavřena v 13:27 hodin.

Celkově byla škoda vyčíslena na 1 150 000 Kč (350 000 vlak, 400 000 trať, 400 000 automobil).

Foto: Drážní inspekce & HZS
Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet