Čtvrtek 3. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při zatápění si pomáhal benzinem

Ve čtvrtek 20. prosince 2007 se nevyplatilo použití benzinu při zatápění obsluze restaurace Na Stráži ve Smržovce. Provozovatel restaurace chtěl krátce před šestnáctou hodinou zatopit v kamnech na tuhá paliva v restauraci, což se mu nedařilo.Ilus­trační foto.

Ve čtvrtek 20. prosince 2007 se nevyplatilo použití benzinu při zatápění obsluze restaurace Na Stráži ve Smržovce. Provozovatel restaurace chtěl krátce před šestnáctou hodinou zatopit v kamnech na tuhá paliva v restauraci, což se mu nedařilo. Pro rychlejší podpálení si přinesl tři malé plastové kanistry s benzinem. Při lití benzinu do kamen pravděpodobně přeskočila jiskra z podpalovaných kamen, vznítily se páry benzinu a plastový kanistr s benzinem začal muži hořet v ruce. Muž vyběhl s hořícím kanistrem na chodbu, kde ho upustil na zem. Poté začala hořet celá chodbička v přízemí domu.
Profesionální hasiči z požární stanice Velké Hamry po příjezdu na místo požáru ihned u vstupu do budovy odpojili přívod elektrické energie a na oheň nasadili jeden vodní proud. Ve spolupráci s profesionálními kolegy z Jablonce nad Nisou a dobrovolnými hasiči ze Smržovky začali poté rozebírat strop a dřevěnou podlahu v prvním patře. Na dohašení skrytých ohnisek požáru použili vysokotlaký vodní proud. Požár se hasičům podařilo uhasit během 35 minut. Od sedmnácté hodiny byli na místě ponecháni dobrovolní hasiči ze Smržovky, kteří prováděli dohlídku na místě požáru. Místo požáru předali v osmnáct hodin majiteli objektu.
Příčina vzniku požáru je jednoznačně nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm a hořlavinou. Při požáru shořela v chodbě rozvodná skříň, vyhořela elektroinstalace a oheň poškodil i vchodové dveře a strop. Výše škody se podle odhadu vyšetřovatele příčin požárů HZS Libereckého kraje pohybuje okolo 200 tisíc korun.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje


-swo-
Sdílet