Středa 2. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Veselé – neveselé vánoce očima Jihočeských hasičů

Vánoce jsou svátky klidu. S tímto tvrzením mohou hasiči Jihočeského kraje letos jen těžko souhlasit. Ve dnech, kdy si většina z nás užívala sváteční pohodu či oslavy příchodu nového roku, jistě nikoho z nás ani nenapadlo, že jsou místa, kde tomu tak není.Ilustrač­ní foto

Vánoce jsou svátky klidu. S tímto tvrzením mohou hasiči Jihočeského kraje letos jen těžko souhlasit. Ve dnech, kdy si většina z nás užívala sváteční pohodu či oslavy příchodu nového roku, jistě nikoho z nás ani nenapadlo, že jsou místa, kde tomu tak není. Jak je patrné z následujících odstavců, nebylo dne, aby hasiči HZS Jihočeského kraje nebojovali s plameny ohnivého živlu.

Již poslední předvánoční víkend předznamenal dění následujících svátečních dnů. V sobotu 22. prosince vzplála střecha rodinného domu v obci Ratibořice. Požárem byly zasaženy dvě třetiny střechy na ploše cca 56m2. Jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice Tábor společně s jednotkami dobrovolných hasičů obcí Mladá Vožice, Chotoviny a Ratibořické Hory uchránily majetek za Kč 1 000 000 Kč. I přes profesionální zásah činí vzniklá škoda 110 000,Kč. Jako příčina požáru byla vyšetřovatelem HZS ÚO Tábor stanovena nedbalost majitele, který nedodržel bezpečnou vzdálenost hořlavých látek od topidla na tuhá paliva.

Příčinou požáru bytové jednotky v Jindřichově Hradci byla technická závada na prodlužovacím kabelu v ložnici. K požáru došlo v neděli 23. prosince v dopoledních hodinách a majitelům se podařilo požár uhasit ještě před příjezdem jednotky z CPS Jindřichův Hradec. Na základě šetření stanovil pracovník HZS pro zjišťování příčin požáru přímou škodu na výši Kč 100 000,Kč a uchráněné hodnoty na Kč 2 000 000,Kč.

Štědrý den nezačal šťastně pro mladou ženu a její malou dcerku, jejichž auto Renault Clio se před obcí Lodhéřov na Jindřichohradecku dostalo do smyku a narazilo do stromu. Hasiči z centrální stanice museli děvčátko i řidičku z havarovaného vozu vyprošťovat. Poté obě předali do péče Záchranné zdravotnické služby.

Největší zásah na Štědrý den však „čekal“ na hasiče v Českých Budějovicích. V odpoledních hodinách vyjeli profesionálové jak z centrální stanice, tak i ze stanice Suché Vrbné k požáru rodinného domu. Požárem byl zasažen celý patrový dům, jehož majitelé byli v okamžiku příjezdu jednotek již mimo nebezpečí v péči Záchranné zdravotnické služby. Hasiči ve spolupráci s jednotkou HZS podniku České dráhy České Budějovice provedli likvidaci požáru pomocí vysokotlakých proudů, odvětrání pomocí ventilátorů a částečné rozebrání stropního podhledu pro nalezení a dohašení všech ohnisek požáru. Přímá škoda vzniklá požárem činí na domě a jeho zařízení Kč 1 800 000,Kč, uchráněné hodnoty pak Kč 400 000,Kč. Jako příčina požáru byla stanovena elektrotechnická závada na elektrických svíčkách na vánočním stromku.

Již v brzkých ranních hodinách prvního svátku vánočního vyjeli hasiči znovu k požáru bytové jednotky. Tentokrát se jednalo o požár bytu v posledním podlaží panelového domu v Českých Budějovicích. Požár zničil celou jednu místnost třípokojového bytu a způsobil škodu za Kč 600 000,Kč. Majitelka bytu, jejíž nedbalostní jednání s otevřeným ohněm bylo příčinou vzniku požáru, byla odvezena Záchrannou zdravotnickou službou na kontrolu do nemocnice.

Technická závada na topném tělese je častou příčinou požárů během topného období. Stejně tak tomu bylo i v night clubu v Českých Velenicích v navečerních hodinách dne 26. prosince, kde došlo k zahoření plynového kotle a následnému zakouření sklepa objektu. Jako první zasahovala na místě jednotka dobrovolných hasičů obce České Velenice, která odvětrávala zakouřené prostory a prováděla evakuaci. Profesionální hasiči ze stanice Třeboň pouze pomohli s dohašením a odvětráním. Vyšetřovatel ve spolupráci s Policií ČR stanovil výši škody na Kč 65 000,Kč a uchráněné hodnoty na Kč 1 000 000,Kč.

Tímto však den neskončil. Kromě dalších menších především technických zásahů vyjeli hasiči dvě hodiny před půlnocí k požáru hospodářské budovy bývalé zemědělské usedlosti v obci Dolní Dvořiště. Jednotka profesionálů ze stanice Kaplice přijela na místo jako druhá za jednotkou SDH Dolní Dvořiště, která mezitím provedla natažení dopravního vedení vody okolo celé stodoly. S hašením objektu, dodávkou vody, ochlazováním okolních budov a osvětlováním požářiště pomáhaly další jednotky dobrovolných hasičů obcí Vyšší Brod, Přířez, Malonty a Horní Dvořiště. Díky rychlému zásahu všech jednotek se podařilo uchránit majetek za Kč 2 000 000,Kč. Škoda byla vyčíslena na Kč 200 000,Kč.

Ve čtvrtek 27. prosince krátce po půlnoci byl ohlášen požár dřevěného srubu v obci Staňkov. Zároveň s jednotkou profesionálů ze stanice Třeboň se na místo dostavili dobrovolní hasiči obcí Chlum u Třeboně. Pro zajištění dodávky vody byly povolány dále jednotky SDH obce Stráž nad Nežárkou a Staňkov. Požár zničil srub v hodnotě Kč 200 000,Kč, uchráněné hodnoty činí Kč 300 000,Kč. Příčinou vzniku požáru bylo špatně připojené topidlo ke komínu.

Děti, které zřejmě „trénovaly“ na silvestrovské oslavy, zapříčinily požár stohu za obcí Velký Ratmírov. Požár zasáhnul stoh na ploše cca 5 × 10 metrů a způsobil škodu za Kč 50 000,Kč. Zásahem jednotky z centrální stanice Jindřichův Hradec a jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Kardašova Řečice byly uchráněny hodnoty za Kč 150 000,Kč.

Čtvrtek byl zároveň prvním dnem, kdy začala série požárů bytového domu ve Vimperku. Vše začalo zcela nevinně požárem staré matrace. Požár byl beze škody, uchráněné hodnoty vyšetřovatel HZS stanovil na výši Kč 80 000,Kč.
Již následující den 28. prosince hned v dopoledních hodinách byl na stejné adrese ohlášen požár sklepních prostor. Profesionálové ze stanice Vimperk museli z domu evakuovat osm osob. Současně prováděli hašení prostor, odvětrávání a rozebrání části stropní konstrukce, která byla také zasažena požárem. Po skončení zásahu se na místo dostavil statik, který rozhodl, že dům je dále obyvatelný. Přímá škoda způsobená požárem činí dle šetření vyšetřovatele HZS 100 000,Kč a uchráněné hodnoty Kč 300 000,Kč.
Na minutu přesně, ale o den později – v sobotu 29. prosince – oznamoval ohlašovatel na tísňovou linku opět požár bytového domu ve Vimperku na již známé adrese. Tentokrát se jednalo o požár velkého rozsahu, byla zasažena kompletně celá střecha objektu. K požáru byly povolány nejen jednotky profesionálů ze stanic Vimperk a Prachatice, ale jednotky dobrovolných hasičů obcí Zdíkov a Stachy. Z domu bylo evakuováno 30 osob, naštěstí nebyl nikdo zraněn. Střecha, u které již docházelo k propadávání krovu, byla hašena šesti útočnými proudy vedenými vnitřkem budovy a po automobilovém žebříku. Po lokalizaci a likvidaci požáru bylo požářiště zajištěno kvůli vyšetřování Policií ČR, statikem a vyšetřovatelem HZS. Po skončení šetření byly rozebrány zbytky konstrukce, které hrozily zřícením. Škoda třetího požáru činí na budově tentokráte Kč 900 000,Kč a uchráněné hodnoty Kč 300 000,Kč.

Také hasiči územního odboru Tábor měli v sobotu plné ruce práce. V obci Vlčeves – Svatá Anna likvidovali požár rekreační chalupy a stodoly. Požár zasáhnul střechu obytné části chalupy a část střechy na přilehlé stodole. V okamžiku příjezdu profesionálů z centrální stanice zasahovala na místě již jednotka SDH obce Černovice (kraj Vysočina), která rozvinula tři hasební proudy. Hasiči HZS Tábor provedli odpojení elektrické instalace a po vynesení dvou propanbutanových lahví z prostoru kuchyně a chodby utvořila útočný proud do prostoru stodoly. Na místo zásahu se dále dostavili profesionální hasiči ze stanic Soběslav a Kamenice nad Lipou (kraj Vysočina) a dobrovolní hasiči obce Chýnov. Hasiči se zapojili do rozebírání střešní konstrukce, vyklízení půdy od rozbitých tašek a sena, doplňování vody a dohašování ohnisek požáru. Podle vyjádření vyšetřovatele HZS byl příčinou vzniku požáru zazděný trám v komíně. Přímá škoda způsobená požárem byla vyčíslena na Kč 900 000,Kč, uchráněné hodnoty činí Kč 1 000 000,Kč.

Nesprávná manipulace s pohonnými hmotami se nevyplatila majiteli garáže v rodinném domku v Blatné – Velkém Vrchu. V neděli 30. prosince v dopoledních hodinách zde propuknul požár, který kromě vnitřku garáže poškodil i zaparkované osobní auto Škoda Fabia za Kč 80 000,Kč. Uchráněné hodnoty pak byly stanoveny na 300 000,Kč. U požáru zasahovali profesionální hasiči ze stanice Blatná.

Poslední den roku 2007 začal pro profesionály ze stanice České Budějovice a dobrovolné hasiče obce Ledenice výjezdem k požáru budovy v Ledenicích, ve které se kromě pošty nacházela také herna a bar. Přestože byl požár rychle lokalizován a úplná likvidace byla nahlášena po 47 minutách, poškodil požár budovy herny za Kč 1 000 000,Kč a vnitřní vybavení za Kč 2 500 000,Kč. Příčinou vzniku požáru je dle šetření vyšetřovatele HZS Jihočeského kraje úmyslné zapálení po násilném vniknutí do objektu.

Nebyl by to ten správný Silvestr, kdyby alespoň jeden výjezd jednotek HZS nebyl zapříčiněn nedbalostním jednáním při manipulaci s pyrotechnikou. V skladě marketu Lidl v Českém Krumlově – Domoradicích došlo k zahoření jedné krabice se zábavnou pyrotechnikou. Požár malého rozsahu byl zlikvidován zaměstnanci supermarketu pomocí ručních hasicích přístrojů. K zásahu byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice Český Krumlov, která provedla kontrolu a zajištění místa požáru. Vzhledem k tomu, že celý prostor prodejny byl zakouřen, museli záchranáři evakuovat asi stovku nakupujících. Záchranná zdravotnická služba poskytla pomoc jedné z prodavaček, která se nadýchala kouře.

Prvním zásahem v novém roce 2008 byl pro dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic České Budějovice a Suché Vrbné požár chaty v chatové oblasti v obci Chotýčany. V okamžiku příjezdu hasičů hořela čelní stěna vysokými plameny a jelikož se jednalo o dřevěnou chatu se zděnou podezdívkou, požár se snadno rozšířil a chata shořela v celém svém rozsahu. Ani rychlý zásah profesionálních jednotek však nedokázal zabránit tragédii. Uvnitř chaty pod oknem našli hasiči tělo muže, který se nadýchal zplodin hoření a v hořící chatce uhořel. Podle vyšetřovatele příčin požáru HZS Jihočeského kraje lze jako příčinu požáru vyloučit závadu na elektroinstalaci či elektrickém spotřebiči.

A na závěr připojuji některé z perliček – i takovéto zásahy řešili hasiči v průběhu roku 2007:



8. 6. V 23:53 hodin byl Městskou policií Prachatice nahlášen únik plynu do ovzduší z osobního auta VW transportér, který se nacházel v Italské ulici u č. p. 771 v Prachaticích. Na místě bylo průzkumem zjištěno, že dodávka VW nejezdí na plyn, ale že stojí na kanálové propusti, odkud byl cítit zápach, však nikoli od plynu. Událost byla zařazena do planých poplachů.
10. 6. V 9:04 byla na základě ohlášení občanů vyslána jednotka PS České Budějovice na vytažení dvou chemických WC z Malše. Na místě zásahu provedla jednotka za pomoci člunu a jeřábu vytažení WC z řeky.
11. 6. Jednotka PS Suché Vrbné vyjela v 19:11 do Husovy ulice, kde provedla vylovení malých havranů z vody. Tyto pak předala Městské policii České Budějovice.
13. 6. V 16:26 hodin vyjeli hasiči s automobilovým žebříkem na záchranu kočky ze stromu do Prachatic, části obce Podolí. Jednotka průzkumem zjistila ,že kočka je v nepřístupném terénu pod cestou v blízkosti drátů vysokého napětí ve výšce cca 15 metrů, kde není možné ukotvit žebřík. Jednotce se tudíž nepodařilo zvíře sundat.
5. 7. Ve Spojovací ulici v Křemži zasahovali v 17:03 hodin hasiči PS Křemže za pomoci výškové techniky z CPS Č. Krumlov při záchraně spadlého mladého čápa. Čápě bylo hasiči odchyceno do deky a pomocí žebříku vyzvednuto zpět do hnízda mezi ostatní čápy.
9. 7. Labuť zamotanou nohama do rybářských návazců a šňůr vyprošťovali v 15:41 hodin profesionální hasiči PS Kaplice na rybníku v ulici Míru. K záchraně ptáka byl použit motorový člun. Po odchytu a vymotání labutě jí hasiči pustili zpět na vodu.
13. 7. V 7:46 hodin byl telefonicky ohlášen kouř z prostoru sběrného dvora na Pražské třídě v Českých Budějovicích. Na místo vyjela jednotka z CPS České Budějovice a zjistila, že se jedná o planý poplach. Ve dvoře startoval starý vůz značky Tatra.
13. 7. Na žádost obyvatelky Hospicu v Prachaticích v Neumannově ulici odchytili v 11:32 hodin hasiči z CPS Prachatice pomocí automobilového žebříku ulétlého papouška na strom.
14. 7. Jednotka dobrovolných hasičů obce Střelské Hoštice v 16:40 vyjela na technickou pomoc do ZD Střelské Hoštice, kde provedla ochlazování kuřat v místním odchovu.
14. 7. V 12:09 hodin byla vyslána výšková technika z PCS Tábor do Plané nad Lužnicí, kde se na střeše tenisové haly nacházelo malé kotě, které se nemohlo samo dostat zpět na zem.
16. 7. Profesionální hasiči CPS Písek v 13:49 hodin provedli technický zásah – doplnění vody na pití pro kuřata a ochlazování líhně v Zemědělském družstvu v obci Horní Ostrovec. Vlivem výpadku vody a velkého horka zde hrozil úhyn kuřat.
16. 7. Kropení hovězího dobytka v obci Ratibořice provedla v 14:07 hodin jednotka dobrovolných hasičů obce Chyšky (velká vedra).
26. 7. „Erupce na slunci“ pro kočky: Na žádost občanů zachránili hasiči s pomocí automobilové plošiny kočku, která v ulici Na Sádkách č. p. 689 vylezla na strom do výšky cca 10 metrů a nemohla slézt dolů + další kotě sundavali hasiči ze stromu, a to na Palackého náměstí v Českých Budějovicích v 21:33 hodin + kočku sundali hasiči CPS Písek ze stromu v chatové oblasti u obce Zátaví (PT) v 19:47 hodin.
15. 8. V 11:50 byla vyslána jednotka hasičů na odchyt poraněné labutě k řece Otavě do obce Zátaví. Labuť s poraněným křídlem předali hasiči do záchytné stanice pro raněná zvířata v Makově.
27. 8. Hasiči vyjeli s furgonem v 23:41 hodin na Pražskou třídu č. 5, kam v 23:41 hodin vlétl sršeň do policejní služebny. Jednotka po příjezdu na míso zásahu byla odvolána s tím, že sršeň byl již Policií zneškodněn.
5. 9. K údajnému požáru ve výškové budově vyjeli v 18:35 hodin profesionální hasiči PS Kaplice do ulice 1. Máje č. p. 763. Před příjezdem jednotky byl proveden průzkum hlídkou Policie ČR, která zjistila, že v 6. patře budovy v soukromém bytě probíhá právě rekonstrukce. Tu si ohlašovatel spletl s požárem. Událost je klasifikována jako planý poplach.
Jednotka profesionálů z PS Frymburk vyjela v 12:37 hodin s cisternou a člunem do obce Frymburk, kde zasahovala na vodní nádrži Lipno. Jednalo se o převrácený katamarán, který hasiči převrátili zpět na plováky a odtáhli ke břehu.
11. 10. Operační středisko přijalo zprávu o nalezené mrtvé labuti v řece Otavě ve Strakonicích nad jezem Křemelka. Hasiči z CPS však našli labuť ne mrtvou, ale živou a spící.
9. 11. Na telefonickou výzvu Záchranné služby a Policie vyjela jednotka na vyproštění opilé osoby z pout do ulice B. Němcové č. p. 6 v Českých Budějovicích. Na záchytce jednotka vyprostila osobu z pout a předala jí Policii ČR.


Vendula Matějů
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje


-swo-
Sdílet