Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest hodin likvidovali hasiči únik ethylenoxidu ve Veverské Bítýšce

K úniku ethylenoxidu vyjelo krátce po půl jedenácté do Veverské Bítýšky pět jednotek hasičů a chemická laboratoř z Tišnova. Hasiči na místě zjistili, že nebezpečná látka uniká z poškozené příruby ve spalovně.

Nebezpečná látka byla ředěna vodou a ta odtékala do záchytných jímek. Zaměstnanci zajistili specializovanou firmu na odčerpání kontaminované vody z jímek. V okolních halách byla přerušena výroba a přibližně sedm desítek zaměstnanců odešlo domů.

Hasiči odpojili elektrický proud, aby snížili riziko výbuchu par unikající látky. Čerpadla se tím zastavila a nebezpečná látka přestala unikat. Na zkrápění unikajícího plynu hasiči připravili jeden vodní proud. Do přistavené cisterny postupně odčerpali hasiči se specializovanou firmou kontaminovanou vodu z jímek a podnikové kanalizace. Po odčerpání kontaminované vody odvětrali pomocí ventilátorů prostory spalovny.

Hasiči pracovali v ochranných protichemických oblecích a v dýchacích přístrojích. Po celou dobu chemici měřili koncentrace nebezpečných látek a odebrali také několik kontrolních vzorků vody k analýze. Hasiči odjeli na své základny ve 4.45hod.

U zásahu se lehce zranil jeden hasič. Po ošetření záchrannou službou zůstal dál na místě. Dle zjištění hasičů nedošlo k ohrožení obyvatel ani životního prostředí.

Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet