Středa 24. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pracovní stroj na poli mezi Dašicemi a Hostovicemi částečně aktivoval minu, na místo vyjeli pyrotechnici

Dnes po třetí hodině odpoledne došlo na poli mezi Dašicemi a Hostovicemi k nálezu předmětu, který po projetí pracovního zemědělského stroje začal doutnat. Lidé okamžitě prostor opustili a zavolali policii. Do místa nálezu byli povoláni pyrotechnici, policisté místo zajistili a příjezdové cesty z bezpečnostních důvodů uzavřeli.

Vzhledem k tomu, že z předmětu vycházel dým, nebylo jisté, oč se jedná a na místo byl povolán i Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč. Pyrotechnik pomocí speciálního přístroje v těsné blízkosti „zajistil“ zplodiny dýmu, díky čemuž bylo zjištěno, že naštěstí nejde o žádnou nebezpečnou chemickou látku.

Šlo o dělostřeleckou minu z 2. světové války, německé výroby, o průměru 8 cm. Další postup byl už jednoznačný. S doutnajícím předmětem nebylo možné manipulovat, proto odborníci zvolili odstřel na místě.

Pyrotechnici instalovali k mině s mravenčí přesností a pečlivostí další výbušnou látku, s jejíž pomocí mohli vše odstřelit na dálku. Nejdříve do vzduchu vyslali červenou varovnou světlici, po ní následovala velká rána, poté místo zkontrolovali a teprve když se přesvědčili, že je vše odpáleno, vystřelili další světlici, tentokrát zelené barvy, která signalizovala, že nyní je okolí bezpečné.

Na místě po výbuchu zůstala menší „jáma“ a kolem ní bylo nalezeno několik střepin. Tím ale práce pyrotechniků na Pardubicku neskončila. Podobný nález byl zjištěn o několik kilometrů dál, nedaleko pardubické záchranné služby. Tam však naštěstí žádný předmět nedoutnal.

por. Bc. Eva Maturová
Policie ČR
Sdílet